ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Βαρυχειμωνιά» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Τι λέει ο διευθυντής του «Human Rights Watch», Kenneth Roth

Με μεγάλα εμπόδια, προκλήσεις και πολλές απειλές βρίσκονται αντιμέτωπα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική Τουρκία αυτό τον χειμώνα, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση «Human Rights Watch», η οποία τονίζει ότι οι τελευταίες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε διάφορα πεδία δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον των βασικών ελευθεριών στη χώρα.

Μιλώντας στον τουρκικό Τύπο, ο διευθυντής του «Human Rights Watch» Kenneth Roth αναφέρει ότι την παρούσα στιγμή είναι αδύνατο να μάθει κανείς την αλήθεια για το τι γίνεται στις περιοχές που βρίσκονται υπό απαγόρευση κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Ακούμε εντελώς διαφορετικές ιστορίες από διαφορετικούς ανθρώπους που μιλήσαμε σχετικά με το αν είναι η κυβέρνηση ή το ΡΚΚ που δεν επιτρέπει τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν τραυματίες. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Και οι δύο πλευρές έχουν το καθήκον να δεσμευτούν ότι θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική βοήθεια» δήλωσε αναφορικά με την κρίση των ασθενοφόρων στο Τζίζρε.

Ο κ. Roth τονίζει ακόμη ότι οι εχθροπραξίες στα νοτιοανατολικά συμβαίνουν σε περισσότερο κατοικημένες περιοχές απ’ ό,τι στο παρελθόν και ότι χρησιμοποιείται βαρύς οπλισμός, γεγονός το οποίο εγείρει ανησυχίες για ανθρώπινες απώλειες. Από την άλλη, ο ίδιος θεωρεί ότι το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι οι έγκλειστοι δημοσιογράφοι διώκονται για τρομοκρατικά αδικήματα και όχι για τη δημοσιογραφική τους δράση ως μία «φθηνή χρήση του όρου της τρομοκρατίας». Το να γράφει κανείς για τις παραβιάσεις της κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας δεν σε κάνει τρομοκράτη, ισχυρίζεται. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης τον κρατικό υπάλληλο που διέρρευσε τα έγγραφα όχι να διώκει τους δημοσιογράφους. Ο κόσμος θα πρέπει να ξυπνήσει από αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία, καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν περνάει μία γραμμή που για τους δημοσιογράφους θεωρείται ιερή. Οι δημοσιογράφοι δικαιούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες, προϊόντα διαρροής, ακόμα και αν είναι μυστικές. Αυτός που πρέπει να προσαχθεί είναι αυτός που τις διέρρευσε και όχι ο δημοσιογράφος» τονίζει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση της κυβέρνησης αναφορικά με την πρόσφατη διακήρυξη των ακαδημαϊκών για τα όσα διαδραματίζονται στις κουρδικές επαρχίες, ο κ. Roth κάνει λόγο για μία υπερβολική αντίδραση. Κατά την άποψή του πρόκειται για μία ξεκάθαρη παραβίαση των βασικών αρχών της ελευθερίας της έκφρασης. Ο ίδιος ανησυχεί για το ότι η επίθεση προς τους ακαδημαϊκούς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας υπονόμευσης των ανεξάρτητων ελέγχων πάνω στην κυβερνητική εξουσία, μαζί με τη φίμωση των ΜΜΕ και του δικαστικού σώματος συντελείται φίμωση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση