ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλία: Θερμή υποδοχή στον Πρόεδρο Κάστρο επεφύλαξε ο Πρόεδρος Ολάντ

Ο Κουβανός ηγέτης έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές και τη συνοδεία της έφιππης φρουράς

Kathimerini.gr

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε σήμερα τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο με έναν θερμό εναγκαλισμό στο κόκκινο χαλί του προεδρικού μεγάρου, σε μια επίσκεψη που σηματοδοτεί την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αβάνας και της Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες αναμενόταν να έχουν συνομιλίες διάρκειας μίας ώρας και να υπογράψουν δεκάδες συμφωνίες. Μετά τις κοινές δηλώσεις, η συνάντησή τους θα ολοκληρωθεί με ένα επίσημο δείπνο.

Η Γαλλία υποδέχθηκε επίσημα το πρωί κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου τον Ραούλ Κάστρο, στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κουβανικού Κράτους έπειτα από εκείνη του μεγαλύτερου αδελφού του Φιδέλ, πριν από 21 χρόνια.

Για την περίσταση, το Παρίσι επιστράτευσε το νούμερο δύο της γαλλικής κυβέρνησης, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο, την υπουργό Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που βρέθηκε στο πλευρό του Ραούλ Κάστρο στην Αψίδα του Θριάμβου. Ο 84χρονος ηγέτης έχει δεκτός με στρατιωτικές τιμές και με τη συνοδεία της έφιππης προεδρικής Φρουράς διέσχισε τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Με εξαίρεση ορισμένους από τους υποστηρικτές της κουβανικής κυβέρνησης, η περίφημη λεωφόρος του Παρισιού ήταν σχετικά άδεια, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα από τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να «ολοκληρώσει» τη διαδικασία άρσης και να «διαγράψει» τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα, που κατάφερε να προοδεύσουμε, πρέπει, όπως έχει πει και ο ίδιος, να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να συμβάλει να μπει ένα τέλος σε αυτό τα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας αφού υποδέχθηκε στο Παρίσι τον Κουβανό ομόλογό του.

«Η Γαλλία ήταν πάντοτε πεπεισμένη ότι, παρά τις διεθνείς εντάσεις που ενδεχομένως υπάρχουν (...) υπάρχει μια ανάγκη: η άρση του εμπάργκο και ο η λήξη του αποκλεισμού» υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Αυτές οι κυρώσεις, αυτός ο αποκλεισμός πρέπει τώρα να διαγραφούν», επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ.

Η Κούβα «εκτιμά την θέση της Γαλλίας υπέρ της άρσης του αμερικανικού οικονομικού αποκλεισμού» τόνισε από την πλευρά του ο Ραούλ Κάστρο.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα είχε απευθύνει έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση