ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετωπική επίθεση από τον Ερντογάν κατά της Ε.Ε., του ΟΗΕ και των ΗΠΑ

Σε «απειλητικό» τόνο τα τελευταία μηνύματα του Τούρκου Προέδρου

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει μετωπική επίθεση κατά της Ε.Ε. και τον ΟΗΕ. Επίσης, από τη νέα επίθεση του Τούρκου Προέδρου μερίδιο λαμβάνει και η Ουάσινγκτον, εξαιτίας της στάσης της στο ζήτημα της συριακής πτέρυγας του αυτονομιστικού κινήματος.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε για διπροσωπία τις ΗΠΑ, καθώς από τη μία πλευρά δεν αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση το PYD και από την άλλη ζητούν από την Τουρκία να αναλάβει τις διεθνείς ευθύνες της.

Αναφερθείς στο προσφυγικό, ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη αιτία της προσφυγικής ροής είναι οι επιθέσεις της Ρωσίας και του Άσαντ και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αξιωματούχους δήλωσε: «Τα 3 δισ. ευρώ που θα μας δώσετε κάποια στιγμή είναι για τους πρόσφυγες και όχι για τον προϋπολογισμό μας. Μέχρι στιγμής, δεν δαπανήσαμε 9 δισ. δολάρια, με τη σκέψη ότι θα λάβουμε χρήματα από εσάς. Το κάναμε από το αίσθημα φιλοξενίας μας. Και δεν καταρρεύσαμε με τις δαπάνες αυτές ούτε και θα καταρρεύσουμε. Και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αυτή είναι η ιδιαιτερότητά μας. Επιβιβάσαμε τους ανθρώπους σε λεωφορείο από την Αδριανούπολη και τους γυρίσαμε και πάλι πίσω. Αλλά μία, δύο, στην τρίτη φορά, με συγχωρείται, και εμείς θα ανοίξουμε τις πύλες και θα τους πούμε ΄καλό ταξίδι’. Αυτό είπαμε. Και οι κύριοι ενοχλήθηκαν».

Όσο για τη στάση του ΟΗΕ, ανέφερε τα εξής: «Αυτός ο ΟΗΕ δεν ιδρύθηκε για να προσφέρει έργο. ΄Άνοιξε την πόρτα΄ λένε. Ο αριθμός των προσφύγων που δέχονται άλλες χώρες στον κόσμο ποιος είναι άραγε; Κάποιες δέχονται 100, άλλες 300 κι άλλες 500 άλλες χίλους. Με συγχωρείται, αλλά για εμάς δεν γράφει ‘κορόιδο’ για αυτούς που δεχθήκαμε. Η υπομονή έχει και τα όριά της. Κι όταν εξαντληθεί, θα πράξουμε κι εμείς τα δέοντα. Σε κάθε περίπτωση, λεωφορεία και αεροσκάφη υπάρχουν. Τα Η.Ε. και όσοι δίνουν τη συμβουλή αυτή, να συμβουλεύσουν και άλλα κράτη μέλη και τους πρόσφυγες που έρχονται εδώ να τους στείλουμε σε εκείνες τις χώρες».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με το PYD ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Πηγαίνουν και απονέμουν πλακέτες στο Κομπάνι στο προσωπικό της διεθνούς ασφάλειας. Παρά ταύτα, ακόμη αξιολογούν ότι το PYD και το YPG δεν συνιστούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Ενώ ισχύουν όλα αυτά, το λέω ξεκάθαρα είναι διπρόσωπο να υπενθυμίζουν στην Τουρκία τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Διαβάστε Επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X