ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:37
 

Προσεχώς κοινή ανακοίνωση ομαλοποίησης σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας

Η Άγκυρα αποφάσισε τα επόμενα βήματα επαναπροσέγγισης και με Αίγυπτο

Σε μια συνεδρία εννέα ωρών το Τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε τα επόμενα βήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα τις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και την τουρκική στάση στην συριακή κρίση. Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στις 22 Φεβρουαρίου συνήλθε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο για πρώτη φορά από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου συνεδρίαζε υπό την Προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού ενημέρωσε το Σώμα για την πορεία των συνομιλιών στο πλαίσιο της ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, είπε πως αυτές πλησιάζουν να ολοκληρωθούν, γι αυτό και πιθανόν εντός των επόμενων ημερών οι δύο χώρες θα προβούν σε κοινή δήλωση.

Το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησε επίσης το θέμα της επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο. Όπως αναφέρεται σχετικά στο ίδιο δημοσίευμα, η Άγκυρα αποφάσισε την έναρξη συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο, ιδέα την οποία στήριξε και ο Ερντογάν, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησης του με τον ομόλογο του, Αμπτελ Φατάχ Ελ-Σίσι, μέχρι που ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αποσύρει τη θανατική καταδίκη που επιβλήθηκε στον Ισλαμιστή πρώην Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και σε άλλα ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Την ιδέα έναρξης της προσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου σε υπουργικό επίπεδο υπερασπίστηκε και ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος παρέπεμψε για μια ενδεχόμενη συνάντηση σε Πρωθυπουργικό επίπεδο στο περιθώριο της 13ης Διάσκεψης της Ισλαμικής Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο Απρίλιο.

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τις θέσεις τις οποίες θα προωθεί στις ΗΠΑ και στους υπόλοιπους συμμάχους της, σε σχέση με τις εξελίξεις στη συριακή κρίση, και κυρίως σε ότι αφορά τα ζητήματα των Κούρδων της Συρίας.

 

 

Σχόλια αναγνωστών

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Διασωληνωμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Ευχομαστε περαστικα. Πρεπει ομως να πουμε οτι, εν καιρω εκλογων, το ακελ θα εκμεταλευτει στο επακρο ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:18

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X