ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα επίθεση Ερντογάν στην ελευθεροτυπία λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Υπό κρατικό έλεγχο ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία

ΠΗΓΗ: skai.gr

Υπό κρατικό έλεγχο τέθηκε στην Τουρκία που αντιτίθεται στο κυβερνών ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Χωρίς ακριβή αιτιολογία, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης δέχτηκε το αίτημα των εισαγγελικών Αρχών για διορισμό επιτρόπων στη διοίκηση του Feza Media Group, το οποίο εκδίδει τη μεγάλη εφημερίδα Zaman, άλλα έντυπα και ελέγχει το ιδιωτικό πρακτορείο Cihan.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, δυνάμεις της τουρκικής Αστυνομίας εισέβαλαν στα γραφεία της Zaman, κάνοντας χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο. Οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και εργαζόμενοι στην εφημερίδα, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ο Ελεύθερος Τύπος Δεν Αποσιωπάται».

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Feza Media Group συνδέεται με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, μεγάλο πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» για να ανατρέψει την κυβέρνηση και να αδράξει την εξουσία.

Η επιβολή επιτρόπων στη Zaman έρχεται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, και παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα επικρίνει την Άγκυρα για διώξεις δημοσιογράφων και για περιορισμό της ελευθεροτυπίας.

Ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στους «Financial Times» ότι πρόκειται για τυπική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία αναμένει από την Ε.Ε. να δεχτεί τουρκική βοήθεια για το προσφυγικό και να «σκάσει για τα υπόλοιπα».


«Η χρονική συγκυρία είναι χαστούκι στο πρόσωπο», δήλωσε η πηγή των FT, σημειώνοντας πως η έφοδος στη Zaman έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Τουρκία, για προετοιμασία της Συνόδου της Δευτέρας.

Ο κ. Ερντογάν και ο κ. Γκιουλέν ήταν επί χρόνια σύμμαχοι, όμως σε κάποιο σημείο οι ήλθαν σε αντιπαράθεση, κόντρα η οποία φαίνεται ότι οδήγησε στην ανάδυση του πολύκροτου σκανδάλου κυβερνητικής διαφθοράς το 2012, το οποίο άγγιξε ακόμα και τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο και την οικογένειά του.

Στο πλαίσιο της σύγκρουσης με τους υποστηρικτές του κ. Γκιουλέν, οι τουρκικές Αρχές έχουν περιορίσει δραματικά τις ελευθερίες του Τύπου και έχουν προβεί σε σειρά συλλήψεων επιχειρηματιών, δικαστικών και αστυνομικών που φέρονται να σχετίζονται με το κίνημα Χιζμέτ του εξόριστου ιμάμη.

Παράλληλα με την επιβολή επιτρόπων στη Zaman, η τουρκική Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της Boydak Holding, μίας εκ των κορυφαίων βιομηχανικών και εμπορικών εταιρειών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Boydak που συνελήφθησαν συνδέονται με απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του κ. Ερντογάν, υπό τη διεύθυνση του ιμάμη Γκιουλέν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X