ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φινλανδία: Στο κοινοβούλιο το σενάριο αποχώρησης από την Ευρωζώνη

Το θέμα της αποχώρησης συγκέντρωσε περισσότερες από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές

Kathimerini.gr

 Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί από το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας αν θα πρέπει η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ και να βγει από την ευρωζώνη.

Το θέμα της αποχώρησης προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε και συγκέντρωσε περισσότερες από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές.

Παρά την επικείμενη συζήτηση θεωρείται απίθανο το σενάριο η χώρα να οδηγηθεί σε αποχώρηση από την ευρωζώνη, όμως και μόνο η απόφαση για τη διεξαγωγή της καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό δυσαρέσκειας μεταξύ των Φινλανδών πολιτών για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους.

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 53.000 υπογραφών ζητείται η προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη ή όχι.

«Δεν έχουμε ορίσει ακόμη την ημερομηνία, όμως μια προκαταρκτική συζήτηση θα γίνει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της ολομέλειας (του κοινοβουλίου), τις επόμενες εβδομάδες», είπε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα κοινοβουλίου Γιοχάνα Σαρχιμάα.

Η φινλανδική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη μόνο 0,4% πέρσι, έπειτα από τρία χρόνια κάμψης, καθώς δέχτηκε πλήγματα λόγω του υψηλού εργατικού κόστους, της παρακμής της εταιρείας επικοινωνιών και τεχνολογίας Nokia και της ύφεσης στη γειτονική Ρωσία. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση αγωνίζεται να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στις εξαγωγές μέσω μιας «εσωτερικής υποτίμησης» που περιλαμβάνει και περικοπές στα επιδόματα των εργαζομένων, παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Ο Πάαβο Βαϊρίνεν, ο Φινλανδός ευρωβουλευτής που είχε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει την εκστρατεία για την έξοδο από την ευρωζώνη, συνέκρινε τις επιδόσεις της χώρας του με εκείνες της γειτονικής Σουηδίας, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ταχύτερη ανάπτυξη. "Θα πρέπει να αναζωογονήσουμε την οικονομία μας φεύγοντας από την ευρωζώνη και επαναφέροντας το δικό μας νόμισμα (με κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία). Αυτό θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητά μας", είπε παραδίδοντας το κείμενο του αιτήματος στη Μαρία Λοχέλα, την πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 64% των Φινλανδών θέλει να διατηρήσει η χώρα το ευρώ και να παραμείνει στην ευρωζώνη, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση συνασπισμού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X