ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναβάλλει τις προτάσεις για το άσυλο η Κομισιόν

Προκειμένου να μην ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στην Ε.Ε. εν μέσω διαπραγματεύσεων

Kathimerini.gr

Στις 6 Απριλίου μετατίθεται η δημοσιοποίηση της πρότασης της Κομισιόν για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου, προκειμένου να μην ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στην Ε.Ε. εν μέσω διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό. Αρχικά η Κομισιόν είχε προγραμματίσει να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της σήμερα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα συζητηθεί η μετανάστευση, αλλά ότι οι πιθανές αλλαγές στο καθεστώς του Δουβλίνου δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν από τις 6 Απριλίου. Την ώρα που τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να μειώσουν τη ροή προσφύγων και μεταναστών, το μέλλον της ζώνης Σένγκεν έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στους κόλπους της Ε.Ε. Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να συνέστησαν στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναβολή της κατάθεσης προτάσεων, προκειμένου να μην ανοίξουν νέα ρήγματα μεταξύ χωρών που προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία για τις παραχωρήσεις προς την Τουρκία. Το αντεπιχείρημα ήταν ότι το πακέτο θα έπρεπε να παρουσιαστεί ως συνολική συμφωνία, προκειμένου τα κράτη που θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους στη συμφωνία με την Τουρκία την Παρασκευή να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν ανακοινωθούν οι νέες υποχρεώσεις τους με βάση το αναθεωρημένο καθεστώς ασύλου τον Απρίλιο.

Πολλές χώρες διαφωνούν με κάθε ουσιαστική αλλαγή στο καθεστώς του Δουβλίνου, προτιμώντας να διατηρηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν επιστροφή των αιτούντων άσυλο στη χώρα πρώτης εισόδου, δηλαδή στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στην Ελλάδα. Η διάταξη δεν εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα είχαν κριθεί ακατάλληλες. Επιπλέον, η εφαρμογή των κανόνων αυτών σε περίοδο μεγάλων μετακινήσεων πληθυσμών θα σήμαινε ότι οι πιο αδύναμες χώρες της περιφέρειας επωμίζονται ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Διαφορετικές προτάσεις

Η Κομισιόν εξετάζει διαφορετικές προτάσεις, μεταξύ αυτών την καθιέρωση μόνιμου συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή αιτούντων άσυλο σε όλη την Ε.Ε. ή την υιοθέτηση ρήτρας εκτάκτου ανάγκης που θα ισχύει μόνο για περιόδους κρίσης. Η πρώτη πρόταση, των μόνιμων ποσοστώσεων, πριμοδοτείται από χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία. Οι δύο πρώτες θεωρούν ότι οι ποσοστώσεις θα βοηθήσουν εγκλωβισμένους πρόσφυγες να φύγουν από το έδαφός τους, ενώ το Βερολίνο επιδιώκει την πανευρωπαϊκή κατανομή, ώστε να μην καταφθάνουν όλοι οι πρόσφυγες στη Γερμανία. Ενα λειτουργικό σύστημα ποσοστώσεων είναι αυτό που θα μπορούσε να πείσει τους πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει μέσα από την αναζήτηση διακινητών αλλά μέσα από τη συμπλήρωση της κατάλληλης αίτησης.

Πόσο εφικτή πολιτικά είναι, όμως, μια συμφωνία επ’ αυτού, την ώρα που η Γαλλία εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι δεν θα δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω από τους 30.000 για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί; Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υποστηρίζει ότι όταν η Ε.Ε. «ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της», θα υπάρξει μεγαλύτερη αποδοχή στο εσωτερικό της για την κατανομή προσφύγων. Μόνο η πραγματικότητα θα δείξει αν αυτό ισχύει ή αν θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο – αν δηλαδή η πίεση προς τις χώρες της Ε.Ε. να αυξήσουν τις ποσοστώσεις προσφύγων που δέχονται από την Ελλάδα θα μειωθεί αν σφραγιστούν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και καθιερωθεί η μαζική επαναπροώθηση προς την Τουρκία.

Μια άλλη επιλογή στις προτάσεις της Κομισιόν είναι η καθιέρωση πιο περιορισμένων μέτρων για την τροποποίηση των κανόνων ασύλου μόνο σε περιόδους κρίσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση