ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοιμάζεται να «απαντήσει» ο Ερντογάν

Κόκκινος συναγερμός σε ολόκληρη την Τουρκία

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, η επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας του, η κριτική που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του και οι δαιδαλώδεις σχέσεις της Άγκυρας με τους συμμάχους, τους γείτονες και τη Δύση προβληματίζουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δρομολογεί μία σειρά σημαντικών εξελίξεων σε διάφορα πεδία.

Όπως πληροφορείται η «Κ», ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να «απαντήσει» στις δυνάμεις, τις οποίες θεωρεί ότι πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας του. Ο κ. Ερντογάν και οι συνάδελφοί του προσεγγίζουν τις τελευταίες εξελίξεις από τη δική τους οπτική γωνία, με μία ιδιόρρυθμη ανάγνωση και ρητορική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι η Τουρκία δέχεται «ασύμμετρη επίθεση» από ξένες δυνάμεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι φίλες και σύμμαχοι της Τουρκίας, αλλά την ίδια στιγμή δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία για να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα. Από τη σκοπιά του τουρκικού Προεδρικού, το κουρδικό κίνημα, το οποίο έπληξε την προηγούμενη Κυριακή την Άγκυρα και το Ισλαμικό Κράτος το Σάββατο την Κωνσταντινούπολη, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα «μέσο» διαφόρων δυνάμεων, όπως λ.χ. της Ρωσίας, των ΗΠΑ, κάποιων δυτικών δυνάμεων και κάποιων γειτόνων της Τουρκίας, οι οποίες είναι αποφασισμένες να πλήξουν την Τουρκία και να απομακρύνουν τον Πρόεδρο Ερντογάν από την εξουσία.

«Ετοιμάζουν το έδαφος για μία νέα εξέγερση τύπου Γκεζί. Οδηγούν τους πολίτες μας στα όρια των αντοχών τους. Χτυπούν αλύπητα τις πόλεις μας για να προκαλέσουν χάος στην κοινωνία και στην οικονομία μας» τονίζει η πηγή μας. Σύμφωνα με την πηγή μας, ευρισκόμενος αντιμέτωπος με αυτήν την άκρως ανησυχητική εξέλιξη, ο Πρόεδρος Ερντογάν δίνει στους συνεργάτες του εντολή για μία «μετωπική επίθεση» κατά των «εχθρών» της Τουρκίας.

Μέσα στο πλαίσιο, λοιπόν, της προαναφερόμενης ιδιόρρυθμης ρητορικής, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σημειωθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας δεκάδων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Οι συγκεκριμένες πολιτικές προσωπικότητες με «συνοπτικές διαδικασίες» θα οδηγηθούν στη φυλακή εξαιτίας των στενών σχέσεών τους με τα «πλοκάμια της τρομοκρατίας», δηλαδή τους κύκλους του κουρδικού κινήματος. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία εντατικοποιούνται. Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση στήνει σχέδια και σενάρια για την ανοικοδόμηση της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αυτή η «ανοικοδόμηση» ενδέχεται να πλαισιωθεί με τη ριζική ή μερική κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Στο μέτωπο της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, το τουρκικό Προεδρικό επιμένει για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, η οποία θα ελέγχεται από «φιλικούς» παράγοντες, κυρίως μετριοπαθείς ισλαμιστικές δυνάμεις. Η Τουρκία ζητεί την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης για νέες επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει προετοιμάσει σχέδια και για την ανακατάληψη της Μουσούλης.

Τέλος, τα σχέδια του κ. Ερντογάν και των συντρόφων του πυροδοτούν εξελίξεις και στο τουρκικό πολιτικό πεδίο και κυρίως εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για μία «εκστρατεία εκκαθάρισης», η οποία θα απομακρύνει σταδιακά πολλά μέλη της σημερινής κυβέρνησης και του ΑΚΡ από το πολιτικό προσκήνιο.

Κόκκινος συναγερμός στην Τουρκία

Στον απόηχο του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος και της κουρδικής εορτής Νεβρόζ έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός σε ολόκληρη την Τουρκία. Χθες το βράδυ, οι Αρχές ανέβαλαν το ντέρμπι Γκαλατάσαραϊ-Φενέρμπαχτσε εξαιτίας μιας πληροφορίας, η οποία έκανε λόγο για επικείμενο νέο χτύπημα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά είχε ανακοινώσει ότι ο βομβιστής του Ισλαμικού Κράτους ονομαζόταν Μεχμέτ Όζτουρκ και είχε γεννηθεί το 1992, αντίθετα με την πληροφορία που είχε διαρρεύσει ότι ο βομβιστής ονομαζόταν Σαβάς Γιλντίζ.

Σήμερα, σε ολόκληρη την Τουρκία, εκτός από 200.000 αστυνομικούς οι οποίοι ξεχύνονται στους δρόμους για να αναχαιτίσουν τις κινητοποιήσεις των Κούρδων για την εορτή Νεβρόζ, διάφορες μονάδες και υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Οι Αρχές μοιράζονται με την κοινή γνώμη τις φωτογραφίες και στοιχεία 3 μελών του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι εξαιτίας του νέου πανικού στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης και των μεγάλων πόλεων έχουν στην κυριολεξία αδειάσει. Οι πολίτες επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να λάβουν μέτρα ασφαλείας για τους ιδίους και τις οικογένειές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X