ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρόμος στις Βρυξέλλες: 34 νεκροί 170 τραυματίες (Live)

Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

34 νεκροί και 170 τραυματίες είναι ο απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο Zaventem και στο μετρό στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Την ευθύνη για τις επιθέσεις έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

 Η "Κ" καλύπτει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

21:05

Προειδοποιητικές βολές κατά τη διάρκεια απόπειρας σύλληψης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμστερνταμ. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

21:00

Βόμβα με καρφιά, χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του ΙΚ βρέθηκαν σε σπίτι στο Σάερμπεκ των Βρυξελλών
Ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη βελγική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

20:30

Η αστυνομία του Βελγίου εντόπισε εκρηκτικό μηχανισμό και σημαία του ISIS κατά τις έρευνες της στην περιοχή του Σάμπεκ, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ.

19:21

Μερκελ: Θα συνεργαστούμε με το Βέλγιο για να εντοπίσουμε, να ταυτοποιήσουμε και να τιμωρήσουμε τους δράστες των σημερινών εγκλημάτων

18:45

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στο δωμάτιο ασφαλείας που τον «ακολουθεί» στα ταξίδια του

18:30

Κοινή δήλωση «28»:Θα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την τρομοκρατική απειλή

18:15

Απενργοποιήθηκε και τρίτη βόμβα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπως αναφέρουν οι Αρχές του Βελγίου και όπως μεταδίδει το AP.

H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις επιθέσεις.

«Ολες οι σημαίες του Βελγίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτίρια της χώρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

18:00 

Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες που βγαίνουν στη δημοσιότητα και αφορούν τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Ενδεικτική είναι αυτή που θέλει τις βόμβες στα χτυπήματα να περιείχαν και καρφιά με σκοπό να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά. 

17:39

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ.

17:26 Reuters: Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις τις Βρυξέλλες, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πρακτορείο προσκείμενο στην οργάνωση

17:16 Ομπάμα: Να αγωνιστούμε όλοι μαζί κατά της τρομοκρατίας

«Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή πίστης, εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε δημόσια εμφάνισή στην Κούβα. «Μπορούμε (να επικρατήσουμε) και θα επικρατήσουμε έναντι αυτών οι οποίοι απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε

17:03 Εκκένωση του ευρωπαϊκού κτιρίου «Lex»

Την εκκένωση του ευρωπαϊκού κτιρίου "Lex", το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό του μετρό Μάλμπεκ, στο οποίο σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση, αποφάσισαν οι βελγικές αρχές σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για τους υπαλλήλους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εκδόθηκε οδηγία εφόσον επιθυμούν να εξέλθουν των κτιρίων πεζή και σε μικρές ομάδες. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι ευρωυπαλληλοι είχαν λάβει οδηγίες να μείνουν εντός του κτιρίου.

16:44 

Βίντεο από το Bloomberg δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών 

 

16:40

Πέπλο τρόμου έχει κατακλύσει τις Βρυξέλλες αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πτήσεις ελικοπτέρων και έρημοι δρόμοι γύρω από τα σημεία των εκρήξεων. 

16:39 Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές, που επικαλείται ο ιστότοπος της δημόσιας βελγικής ραδιοτηλεόρασης RTBF, αναφέρουν ότι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Βρυξελλών για τον εντοπισμό προσώπων που είναι ύποπτα ότι συνδέονται με τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Εχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπολίες της αστυνομίας στους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ συνεχείς είναι οι πτήσεις ελικοπτέρων πάνω απο το κέντρο της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

16:35 

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ την πληροφορία που μεταδόθηκε για θάνατο ενός Κύπριου από τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Η ενημέρωση έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ. 

16:15 Στους 34 οι νεκροί

Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 37 (14 στο αεροδρόμιο και 20 στο μετρό) και 198 οι τραυματίες (92 και 106 αντίστοιχα)

16:00

Λεπτομέρειες για τις ελεγχόμενες εκρήξεις δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτές, σε δύο ελεγχόμενες εκρήξεις προέβησαν οι αρχές προ ολίγου στις Βρυξέλλες – η μία στο πανεπιστήμιο Vrije στο κέντρο της πόλης και η άλλη στον διεθνή αερολιμένα Ζάβεντεμ, μετέδωσε προ ολίγου το δίκτυο VTM.

Αυτή την ώρα γίνεται επιχείρηση για να επανέλθει η ομαλότητα στην πόλη των Βρυξελλών

15:34 Δήμαρχος Βρυξελλών: 20 οι νεκροί στο μετρό 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο των Βρυξελλών οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό εκτιμάται ότι είναι 20

15:16

Οι σημαίες της Ε.Ε κυματίζουν μεσίστιες

 

 

15:15 Reuters: Εκκενώθηκε πυρηνικό εργοστάσιο

Όπως αναφέρει το Reuters, εκκενώθηκε το πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή Tihange.

15:02

Κλειστοί οι δρόμοι που οδηγούν σε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο 

 

 

14:53

Τα βελγικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 34 νεκρούς από τις επιθέσεις, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση 

14:51 Συντονισμός ανάμεσα στο FBI και τις βελγικές αρχές

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το FBI άρχισε να συνεργάζεται με τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ και ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έλαβαν ενημέρωση.

Επίσημη ενημέρωση δέχθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος διευκρίνισε ότι το FBI και το υπουργείο συντονίζουν τις προσπάθειές τους με άλλες αμερικανικές υπηρεσίες και τις βελγικές αρχές.

14:41

Η Guardian έδωσε στη δημοσιότητα δυο ονόματα πιθανών υπόπτων των Najim Laachraoui και Mohamed Abrini, συνεργοί του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, όπως λέει η εφημερίδα. 

14:40

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αποφάσισε να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σήμερα στις Βρυξέλλες.

14:36

Έρευνες γίνονται αυτήν την ώρα σε σπίτια στην περιοχή των Βρυξελλών μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα, η μία στο αεροδρόμιο και η άλλη σε σταθμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, προκαλώντας, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής τον θάνατο 26 ανθρώπων, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter το δημόσιο δίκτυο RTBF.

Παράλληλα η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά την έρευνα που διεξάγεται αυτήν την ώρα για τις δύο επιθέσεις.

Το δίκτυο πρόσθεσε ότι το παλάτι στο κέντρο των Βρυξελλών εκκενώθηκε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις και ότι ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη έχουν συγκλονιστεί.

Ωστόσο το δίκτυο δεν διευκρίνισε αν το βασιλικό ζεύγος βρισκόταν σήμερα στο παλάτι στις Βρυξέλλες, καθώς σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με τα ανάκτορα για κάποιο σχόλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

14:21

Ο στρατός έχει σπεύσει σε βοήθεια στην πόλη των Βρυξελλών

 

14:14 Στα χρώματα του Βελγίου ο Πύργος του Άιφελ

Στα χρώματα του Βελγίου θα φωτιστεί απόψε ο Πύργος του Άιφελ αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα των σημερινών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και στους συγγενείς τους, όπως και σε όλον τον βελγικό λαό, δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Η δήμαρχος εξέφρασε παράλληλα την "πλήρη αλληλεγγύη της, όπως και αυτή των κατοίκων του Παρισιού" στον δήμαρχο των Βρυξελλών Ιβάν Μαγιέρ. Η Ινταλγκό πρόσθεσε ότι μίλησε τηλεφωνικώς μαζί του για να του εκφράσει "πόσο πολύ συναισθανόμαστε τη θλίψη και τον πόνο" του βελγικού λαού.

"Αποτίοντας φόρο τιμής, θα φωτίσουμε απόψε τον Πύργο του Άιφελ με τα χρώματα του Βελγίου", πρόσθεσε.

"Η Ευρώπη χτυπήθηκε σήμερα στην καρδιά της", δήλωσε επίσης η Ινταλγκό, σημειώνοντας ότι "για άλλη μια φορά, δέχθηκαν επίθεση οι θεμελιώδεις αξίες της (Ευρώπης): η ελευθερία της, ο ανθρωπισμός της, η ανεκτικότητά της, η ασάλευτη προσήλωσή της στη δημοκρατία".

"Έχουμε το καθήκον να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στον εχθρό αυτόν που έχει οδηγό του μόνο το μίσος, τον θάνατο και τον φανατισμό", πρόσθεσε.

"Η απάντησή μας πρέπει να είναι αυστηρή και αδιάλλακτη: (πρέπει) να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας (...) και να επικεντρώσουμε τις ενέργειές μας στον τομέα της παιδείας, της ζωής μας μαζί και του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων", υπογράμμισε επίσης η δήμαρχος του Παρισιού για να καταλήξει: "Δεν θα παραδοθούμε".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

14:00

Ένα καλάσνικοφ έχει βρεθεί στην αίθουσα αναχωρίσεων στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ

14:00

Μεταξύ των τραυματιών αναφέρεται και ένας Σλοβένος διπλωμάτης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών Καρλ Ερζαβέκ. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο

13:54

RT: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες 

 

13:52

Τελευταία ενημέρωση από κυπριακό ΥΠΕΞ: Δυο Κύπριοι ελαφρά τραυματίες, καμία ενημέρωση για νεκρό 

13:50

«Θα ήθελα να πω στους ανθρώπους του Βελγίου, και όχι μόνο, αφού υπάρχουν πολίτες άλλων χωρών που πέθαναν ή υποφέρουν σε αυτές τις επιθέσεις, ότι τους στηρίζουμε σε αυτές τις στιγμές. Έχουμε υποφέρι πολύ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, και είναι κοινός μας πόνος. Πρέπει να νικήσουμε τη διεθνή τρομοκρατία. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να σταθούμε απέναντι στο κακό μαζί, για να κάνουμε ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να σταματήσουμε την εξάπλωση της τρομοκρατίας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο κόσμο», είπε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσία, Μαρία Ζακχάροβα

13:45

13:28

Συλλυπητήρια του Βλαντιμίρ Πούτιν για τα θύματα των Βρυξελλών

 

13:22

Η Deuchtse Welle μεταδίδει πως εκκενώθηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ρεμς στη Γαλλία γιατί βρέθηκε ύποπτο πακέτο. Λίγη ώρα μετά, ο σταθμός άνοιξε ξανα

13:15

Η μια από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι πιθανόν ότι προκλήθηκε από έναν καμικάζι, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντρικ Βαν Λίου.

"Σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζάβεντεμ, η μια από τις οποίες προκλήθηκε πιθανώς από έναν βομβιστή αυτοκτονίας, και περίπου μισή ώρα αργότερα μια έκρηξη σημειώθηκε στον (σταθμό του μετρό) στο Μάελμπεκ", διευκρίνισε.

13:13

Νίκος Αναστασιάδης: Έχω δώσει οδηγίες για παροχή βοήθειας στους Κύπριους τραυματίες στο Βέλγιο  

13:12

«Το Ισλαμικό Κράτος θα σας αναγκάσει να επανεκτιμήσετε τον τρόπο με τον οποίο φέρεστε 1.000 φορές πριν εκστρατεύσετε για να σκοτώσετε ξανά μουσουλμάνους, τώρα πια υπάρχει ένα κράτος το οποίο τους υπερασπίζεται», ανέφερε υποστηρικτής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

13:07

Πλήγμα για όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε την επίθεση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

13:05

Οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας. Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

13:00

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού του Βελγίου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σε διάγγελμά του πριν τον βελγικού λαό, πριν από λίγη ώρα, έκανε λόγο για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν έδωσε ακριβή αριθμό θυμάτων. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην παρούσα φάση οι βελγικές αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. "Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι" είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται υποψίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και ως εκτούτου οι βελγικές αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

«Φοβόμασταν επίθεση και έγινε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές » επιθέσεις.

12:57

Τα συμβαίνοντα στις Βρυξέλλες καταδικάζει ο Αχμέτ Νταβούτογλου

 

12:55 

Η πρώτη φωτογραφία από την έκρηξη στο μετρό 

12:50

Συνεχείς οι συσκέψεις στις Βρυξέλλες 

 

12:45

Βαλς: Βρισκόμαστε σε πόλεμο

Η Γαλλία ζητεί να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις "σοβαρές επιθέσεις" στις Βρυξέλλες.

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο" και "απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών", δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Συνολικά 400 επιπρόσθετοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και θα επικεντρωθούν επίσης εκ νέου οι περιπολίες του στρατού στους χώρους των δημόσιων μέσων μεταφοράς, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός μετά την έκτακτη αυτή σύνοδο με τον πρόεδρο Ολάντ.

Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια "εξαιρετικά υψηλή" απειλή για την ασφάλειά της, κατέληξε ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

12:43

Στρατός και αστυνομία του Βελγίου κατευθύνονται γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

12:42

Πληροφορίες ότι Ολλανδία και Γαλλία κλείνουν τα σύνορά τους με το Βέλγιο

12:40

Ταξιδιωτική οδηγία στους πολίτες εξέδωε η Ολλανδία που συμβούλευσε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Βέλγιο.

12:36

Για νέα έκρηξη στις Βρυξέλλες κάνει λόγο το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga

12:32

Το Facebook ενεργοποίησε σελίδα "Check in Brussels", ώστε να γίνεται check in για όσους είναι καλά και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους

 

 

12:29

Οι βελγικές αρχές στέλνουν 225 επιπλέον στρατιώτες στις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga

12:19

Ανάρτηση στο Twitter από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

 

12:16

Εικόνες από την εκκένωση του μετρό στις Βρυξέλλες

 

 

12:05

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Σε αυτήν συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κουζνέβ, και ο υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριαν.

12:03

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, λειτουργεί επιλέγοντας συγκεκριμένα σύμβολα».

11:59

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επιβεβαιώνει αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ότι οφείλονται σε επίθεση αυτοκτονίας.

11:57

Καλλυμένο με καπνούς το μετρό των Βρυξελλών

 

11:55

Σε ό, τι αφορά τις πτήσεις από Λάρνακα προς Βρυξέλλες, σύμφωνα με ενημέρωση, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες απευθείας σήμερα και αύριο. Ωστόσο θα κριθεί πως θα εξελιχθούν οι πτήσεις και μέσω Αθηνών, από την κατάσταση που θα επικρατήσεις τις επόμενες ώρες και μέρες στις Βρυξέλλες. Για επικοινωνία και πληροφορίες στο 77778833 

11:52

11:50

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν να εκρήγνυται βόμβα στον χώρο του check in, κοντά στο χώρο των εισιτηρίων της American Airlines.

11:49

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter μια "απεχθή επίθεση". "Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών", πρόσθεσε.

11:40

Η υπηρεσία τρένων Eurostar ακύρωσε όλα τα δρομολόγια του από και προς Βρυξέλλες Midi terminal

11:38

Εκκενώνεται η περιοχή γύρω από το βελγικό κοινοβούλιο

11:36

Το Βελγικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων με ανακοίνωση του καλεί τον κόσμο να παραμείνει εκεί που βρίσκεται και να μην χρησιμοποιεί δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καλεί επίσης τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για ενημέρωση αντί των τηλεφώνων

11:32

Συναγερμός και σε μετρό στο Παρίσι από ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε

11:28

Σύσκεψη σε εξέλιξη στην αστυνομία και αποφάσεις για αύξηση μέτρων ασφαλείας και στην Κύπρο μετά τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι ήδη είχαν αποφασιστεί μέτρα ακόμη και πριν από τα χτυπήματα. 

11:28

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίας της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε", έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA.

"Θα προεδρεύσω μιας συνάντησης της COBRA για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα", πρόσθεσε ο Κάμερον.

11:23

Oλες οι πτήσεις σήμερα ακυρώνονται από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

11:18

"Τα Ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται από κοινού για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κτιρίων" αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter, η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπέυθυνη για το Ανθρώπινο Δυναμικό. Η Επιτροπή συστήνει στους εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι ή μέσα σε κτίρια.

11:17

Υπάρχουν πληροφορίες για 10 νεκρούς από την έκρηξη στο μετρό των Βρυξελλών, σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο BVTM. 

11:10

RT: μέσα στο αεροδρόμιο βρέθηκαν τρία γιλέκα αυτοκτονίας.

11:00

Ο χάρτης των εκρήξεων στις Βρυξέλλες

 

10:59 Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

1. Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
2. Τουλάχιστον 10 άνθρωωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές.
3. Οι εκρήξεις συνέβησαν στο γκισέ αναχωρήσεων της American Airlines.
4. Μία άλλη έκρηξη στον σταθμό Μαλμπέκ, κοντά στο αρχηγείο της Ε.Ε.
5. Οι Βελγικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο.
6. Οι εκρήξεις έγιναν 4 μέρες μετά την σύλκηψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ..

10:53

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες

 10:51

Αναφορά για επίθεση αυτοκτονίας γίνεται από διεθνή δίκτυα, δεν επιβεβαιώνεται όμως ακόμη καμιά πληροφορία

 Αναφορές Reuters για έκρηξη και στο μετρό των Βρυξελλών

Η Βελγική Κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και απώλειες.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό στη χώρα έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους.

Σύγχυση για τον αριθμό θυμάτων

Το Reuters μέτεδωσε την πληροφορία για την υπαρξη τουλάχιστον ενός νεκρού, το BBC έκανε λόγο για περισσότερους ενώ το αμερικανικό δίκτυο NBC μετέδωσε την πληροφορία για 11 νεκρούς και μάλιστα ότι υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας που είδε την έκρηξη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και νεκροί. Το RT αναφέρει ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν 12 νεκροί.

Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 17 νεκρούς και 35 τραυματίες. 

To βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga επιβεβαίωσε πως υπάρχουν νεκροί και αναφέρει πως υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Άγνωστα τα αίτια

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν να εκρήγνυται βόμβα στον χώρο του check in, κοντά στον χώρο των εισιτηρίων της American Airlines.

Προς το παρόν δεν επιτρέπεται καμία προσγείωση στο αεροδρόμιο, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό.

Η εκκένωση του αεροδρομίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αίτια των εκρήξεων παραμένουν προς το παρόν άγνωστα.

Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας στη γύρω περιοχή υπό τον φόβο και δεύτερου χτυπήματος, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης.

Οι εκρήξεις έρχονται τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του κύριου υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Δεν κινδυνεύει η κυπριακή αντιπροσωπεία

Στις Βρυξέλλες έχει εγκλωβιστεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα ταξίδευε σήμερα το πρωί για Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Χριστοδουλίδης είναι καλά στην υγεία του χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την ασφαλή επιστροφή του στην Κύπρο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή του σε συνέδριο που διοργάνωσε το Κολλέγιο της Ευρώπης χθες βράδυ. Η ομιλία του κ. Χριστοδουλίδη είχε ως θέμα «Κύπρος και Ευρωκρίση: Καινοτομία και Διδάγματα».

Καλά στην υγεία τους και χωρίς να διατρέχουν κανένα κίνδυνο είναι και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας της ΜΑΕΕ στις Βρυξέλλες.

 

Εικόνες από τα κοινωνικά δίκτυα

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση