ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναπόφευκτη νέα τραγωδία στο Εβερεστ, λένε οι Σέρπα

Στις 7 το πρωί η Αυστραλή κινηματογραφίστρια Τζένιφερ Πίντομ ξύπνησε απο τον θόρυβο

Kathimerini.gr

Δεν ήταν καλά καλά επτά το πρωί, όταν η Αυστραλή κινηματογραφίστρια Τζένιφερ Πίντομ ξύπνησε από τον θόρυβο μιας χιονοστιβάδας. Η σκηνή της βρισκόταν στην κατασκήνωση βάσης του όρους Εβερεστ και με το συνεργείο της κινηματογραφούσε τις ζωές και τις συνθήκες εργασίας των Σέρπα, των ορειβατών από το Νεπάλ, που επί δεκαετίες συνοδεύουν τους τουρίστες στο βουνό. Η γυναίκα νόμιζε ότι επρόκειτο για κάποιο δυστύχημα και μόνον αργότερα έμαθε ότι είχαν σκοτωθεί 16 Σέρπα στη μεγαλύτερη τραγωδία του είδους στην ιστορία κατάκτησης του Εβερεστ.

Αμέσως άρπαξε τη μηχανή της και άρχισε να κινηματογραφεί τα τεκταινόμενα. Προϊόν αυτής της προσπάθειας, μια καταπληκτική ταινία που αποκαλύπτει μια εργατική διεκδίκηση. Πράγματι, το Εβερεστ αποτελεί ένα εκπληκτικό φόντο για την αγωνιώδη αναζήτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό τον καταπληκτικό τόπο.

Ο Νορμπού Τενζίνγκ, αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Ιδρύματος Ιμαλαΐων, επισημαίνει ότι η ταινία είναι «ένα εξαιρετικό δώρο» για τους Σέρπα, διότι έκανε να ακουστούν ζητήματα που δεν συζητούνται πολύ. Ο Τενζίνγκ είναι ο γιος του διασημότερου Σέρπα, του Τενζίνγκ Νοργκάι, ο οποίος μαζί με τον σερ Εντμουντ Χίλαρι κατέκτησαν, για πρώτη φορά, την κορυφή του Εβερεστ το 1953.

Οπως ο ίδιος πιστεύει, ο πατέρας του θα τρόμαζε από την εξέλιξη της κατάστασης. «Εννοιες όπως ότι όλοι μαζί ξεκινούν μια περιπέτεια, κάτι που δεν κατάφεραν άλλοι πριν από αυτούς, η συντροφικότητα και η συνεργασία δεν υπάρχουν πια. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια βιομηχανία παροχής υπηρεσιών, που τροφοδοτεί την εγωπάθεια των δυτικών ορειβατών όπως και αυτών από τη νότια Ασία, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να δοκιμάσουν πόσο κοντά στον θάνατο μπορούν να βρεθούν, κάτι που έχει πελώριο κόστος για τους Σέρπα. Δεν πιστεύω ότι ο πατέρας μου θα ήθελε να ζει για να δει το Εβερεστ να εξελίσσεται σε τσίρκο», καταλήγει ο Τενζίνγκ.

Μετά την τραγωδία του 2014, το μόνο που άλλαξε ήταν ότι αυξήθηκε κατά πέντε χιλιάδες δολάρια η ασφάλεια ζωής των Σέρπα, από τις δέκα χιλιάδες στις δεκαπέντε χιλιάδες δολάρια, ποσό που μόλις καλύπτει τα έξοδα κηδείας.

Ούτε ο Τενζίνγκ ούτε οι Σέρπα επιθυμούν να σταματήσει η εμπορική εκμετάλλευση του Εβερεστ, καθώς βασίζονται σε αυτή για τα προς το ζην. Ομως, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει κάποιους κανόνες ασφάλειας. Ωστόσο, με ελάχιστες νέες δικλίδες ασφαλείας από κυβερνητικής πλευράς, οι όροι εργασίας τους εξακολουθούν να υπαγορεύονται από τους διοργανωτές τέτοιων ορειβατικών εξορμήσεων, κάτι που όπως τονίζει ο Τενζίνγκ, είναι σαν να βάζουν τους «λύκους να φυλάνε τα πρόβατα».

Μετά την τραγωδία του 2014, οι Σέρπα αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις ορειβατικές αποστολές. Τώρα, βέβαια, βιάζονται να φτάσουν στην κατασκήνωση βάσης διότι έχασαν δύο περιόδους και τα εισοδήματά τους εξανεμίστηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση