ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πως έφτασε ο Παναμάς να γίνει πρώτο θέμα παγκοσμίως

Ο ρόλος του δικηγόρου Ramon Fonseca και φιλολογία του «ξεπλύματος»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενώ οι αποκαλύψεις συνεχίζονται γύρω από ονόματα, διασημότητες και εταιρείες που μετέφεραν χρήματα στον Παναμά με μπροστάρη τον δικηγόρο Mossack Fonseca ο οποίος φέρεται να είναι πίσω από τις offshore, την ίδια στιγμή βγαίνουν στη δημοσιότητα και οι απαντήσεις των εμπλεκομένων.

Ένας εξ αυτών, ο Ramon Fonseca του γραφείου Mossack Fonseca & Co, δήλωσε στο ΑΡ ότι η επιτυχία της χώρας στο να καταστεί παγκόσμιος τραπεζικός γίγαντας επέφερε φθόνο από χώρες του «πρώτου κόσμου» σε μια περίοδο αυξημένης ανταγωνιστικότητας.
«Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, δήλωσε ο ίδιος, και αυτό συνέβαινε για παράδειγμα σε μια εταιρεία στο Delaware, δεν θα είχαμε τις ίδιες αντιδράσεις, αλλά επειδή έγινε στον Παναμά είναι παγκόσμιο πρωτοσέλιδο».

Η «αμαρτωλή» ιστορία του Παναμά τρέχει πίσω στη δεκαετία του 1980 και στη δράση του Μανουέλ Ορτέγκα. Τότε, σύμφωνα και με δημοσιεύματα και της εποχής αλλά και σημερινά από ειδησεογραφικά, βρήκαν πρόσφορο έδαφος στη χώρα για να αφήσουν τα χρήματά τους «περίεργοι» επενδυτές με αμφίβολες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η ρετσινιά αυτή, ακολουθούσε για χρόνια την οικονομία της χώρας, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ψηλά σε σχετικές λίστες αδιαφάνειας.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με εκτιμήσεις στον Παναμά βρίσκονται τα 23τρις δολάρια από αφορολόγητα ή φορολογημένα σε ειδικό καθεστώς από τα 32τρις που υπολογίζεται πως υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η υπόσχεση για συνεργασία

Μέσα στο προαναφερόμενο πλαίσιο, έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία, έχουν γίνει άπειρες μελέτες αλλά λίγα έχουν πραγματικά πάρει σάρκα και οστά αναφορικά με το οικονομικό οικοδόμημα του Παναμά. Ειδικά, χωρίς την απαραίτητη συνεργασία από τις αρχές. Έτσι, όταν μόλις χθες 2014 ο Πρόεδρος της χώρας, Χουάν Κάρλος Βαρέλα υποσχέθηκε συνεργασία και έρευνα με τις Αρχές για διαφανεί πως και τι έγινε αναφορικά με τα αποτελέσματα των διαρροών, κάποιοι κράτησαν τις αποστάσεις τους.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, διακήρυξε τη «μηδενική του ανοχή» προς όλα αυτά που αποκαλύπτονται, προσπαθώντας να αποτινάξει τη προαναφερόμενη ρετσινιά.

Το ζήτημα είναι, όπως θα διαφανεί παρακάτω, πως ο Πρόεδρος του Παναμά και ο μπροστάρης δικηγόρος πίσω από τις off shore, όπως αποκαλύπτεται και ανήκουν στο ίδιο κόμμα και ο δεύτερος ήταν υπουργός του.

Ποιος είναι ο… ποιητής

Επί της ουσίας, ένας είναι μέχρι στιγμής ο άνθρωπος μπροστά από το Panamaleaks. Το όνομά του είναι Ramon Fonseca, είναι απόφοιτος του LSE, ενώ υπηρέτησε και στη θέση του συμβούλου του πανεπιστημίου μέχρι και τις αρχές του 1980.

Στην πορεία, τον κέρδισε και η πολιτική, εφόσον είχε πίσω του και μια επιτυχημένη καριέρα σαν δικηγόρος, στοίχημα όμως που δεν πήγε καλά, αν και έφτασε ενταγμένος στο ίδιο συντηρητικό κόμμα με τον Πρόεδρο Βαρέλα, μέχρι και τη θέση του Υπουργού.

Μέσα σε δυο μήνες, είδε τα πάντα που είχε χτίσει κυριολεκτικά να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, εφόσον βρίσκεται αναμεμειγμένος και στο σκάνδαλο «Petrolão», σκάνδαλο που έχει και αυτό διεθνής διαστάσεις ενώ ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο, γίνεται η μεγάλη διαρροή εγγράφων για off shore εταιρείες, με ονόματα που συνταράσσουν τον πλανήτη.

Ο ίδιος βέβαια, αυτοπροσδιορίζεται σαν ποιητής ή ονειροπόλος, εφόσον έχει εκδώσει αρκετά λογοτεχνικά βιβλία, διηγήματα, θεατρικά έχοντας λάβει και καλές κριτικές αλλά και βραβεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση