ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τζιχαντιστές εκτόξευσαν ρουκέτες με αέριο μουστάρδας

Στόχος τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ

Kathimerini.gr

Χημικό αέριο μουστάρδας χρησιμοποίησαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον μονάδων του συριακού κυβερνητικού στρατού, κατά τη διάρκεια επίθεσης των ισλαμιστών με στόχο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

«Οι τρομοκράτες εκτόξευσαν ρουκέτες που περιείχαν αέριο μουστάρδας» ανέφερε το ελεγχόμενο από το καθεστώς τηλεοπτικό δίκτυο Ικμπαρίγια, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν οι αμυνόμενοι υπέστησαν απώλειες από την επίθεση αυτή.

Ο συριακός κυβερνητικός στρατός κατέχει την πόλη της Ντέιρ αλ Ζορ και το στρατιωτικό αεροδρόμιό της, ενώ οι μαχητές του Ι.Κ. ελέγχουν ορισμένες συνοικίες της πόλης της ανατολικής Συρίας. Η επαρχία αυτή διατηρεί μεγάλη στρατηγική συμμαχία, καθώς συνδέει οδικά τη Συρία με την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκα του Ιράκ.

Τον Ιανουάριο, ο συριακός στρατός επικουρούμενος από μεγάλο αριθμό ρωσικών αεροσκαφών, είχε επιτύχει να εκδιώξει τους ισλαμιστές από πολλά χωριά κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ Ζορ, χωρίς ωστόσο να ανακαταλάβει πλήρως την επαρχία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε χθες ότι σκληρές μάχες διεξάγονταν σε πολλά μέτωπα του Χαλεπίου, με ανταρτικά πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη συνοικία Σεΐχ Μακσούντ, να έχουν προκαλέσει πολλές απώλειες.

Παράλληλα, αεροσκάφος της κυβερνητικής αεροπορίας κατέρριψαν χθες ισλαμιστές αντάρτες του προσκείμενου στην Αλ Κάιντα Μετώπου Αλ Νούσρα, οι οποίοι αιχμαλώτισαν τον χειριστή, στα νότια της επαρχίας του Χαλεπίου.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο συριακός κυβερνητικός στρατός, αναφέροντας ότι αεροσκάφος του, σε αναγνωριστική αποστολή, κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους - αέρος. «Ο πιλότος κατάφερε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος με αλεξίπτωτο, ενώ οι έρευνες για τη διάσωσή του συνεχίζονται» ανέφερε το ανακοινωθέν του στρατού του Άσαντ.

Η κυριαρχία στον αέρα αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως επιχειρησιακό πλεονέκτημα του συριακού κυβερνητικού στρατού, με τους υποστηριζόμενους από το εξωτερικό αντάρτες να ζητούν επίμονα αντιαεροπορικά όπλα για να αντιμετωπίσουν την από αέρος επιβουλή των συριακών, αλλά και ρωσικών αεροσκαφών.

Οι ξένοι υποστηρικτές των ανταρτών, όμως, διστάζουν να τους προμηθεύσουν τέτοιο οπλισμό, ικανό να καταρρίψει επιβατικά αεροσκάφη, ο οποίος θα μπορούσε να πέσει στα χέρια ακραίων ισλαμικών στοιχείων ή ακόμη και του Ισλαμικού Κράτους.

Σε χθεσινές τους δηλώσεις, στελέχη ισλαμικών ανταρτικών οργανώσεων υποστήριζαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε με τη βοήθεια αντιαεροπορικών πυροβόλων και όχι με πύραυλο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση