ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς νέες εκλογές οδεύει η Ισπανία

Άγονη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Kathimerini.gr

Ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος τερμάτισε χθες το βράδυ την άγονη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ότι ουδείς εκ των κομματικών ηγετών δύναται να εξασφαλίσει τη «δεδηλωμένη». Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος της Βουλής, Πάτσι Λόπεθ, ανακοίνωσε ότι τίθεται σε κίνηση η διαδικασία διάλυσης του σώματος που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία των νέων εκλογών θα ανακοινωθεί στις 3 Μαΐου και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 26 Ιουνίου.

Είχε προηγηθεί η αποτυχία και της τελευταίας προσπάθειας του Σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσες να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

«Δεν διαθέτω τις αναγκαίες ψήφους για να υπερβώ την εμπλοκή που προκάλεσαν το Λαϊκό Κόμμα (P.P.) και το Podemos. Αναγκαστικά θα έχουμε νέες εκλογές», δήλωσε ο Σάντσες ύστερα από συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον βασιλιά Φίλιππο, μοιράζοντας τις ευθύνες στο συντηρητικό κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και στο αριστερό κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Με δεδομένη και την προγενέστερη αποτυχία του Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Ισπανός μονάρχης δεν είχε άλλη επιλογή από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Ο ρόλος του Compromis

Η τελευταία ελπίδα για την ανάδειξη κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή εστιαζόταν στην πρόταση του μικρού κόμματος Compromis, ενός αριστερού πολιτικού σχηματισμού στην περιφέρεια της Βαλένθιας. Η πρόταση του Compromis περιείχε 30 σημεία ως προγραμματική βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με ορίζοντα δύο ετών. Πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών στις μέχρι χθες εκπεφρασμένες θέσεις του, ο Πέδρο Σάντσες δήλωσε ότι αποδέχεται τις 27 από τις 30 προτάσεις του Compromis και είναι έτοιμος να συνεργασθεί μαζί του, ώστε να αποτραπεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ωστόσο, τόσο ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, όσο και ο αντιπρόεδρος των κεντρώων Ciudadanos, Χοσέ Μανουέλ Βιγέγκας, έσπευσαν να απορρίψουν από διαμετρικά αντίθετες θέσεις αυτό το ενδεχόμενο.

Προεκλογική εκστρατεία

Ουσιαστικά, ο Πέδρο Σάντσες εγκαινίασε από χθες την προεκλογική του εκστρατεία, στρέφοντας τα πυρά του κυρίως εναντίον του Podemos, τους οποίους κατηγόρησε ότι ουδέποτε επιθυμούσαν πραγματικά να κυβερνήσουν μαζί του. «Ο Ιγκλέσιας μπορεί να συμβιώνει καλύτερα με τον Ραχόι παρά μαζί μου», δήλωσε ο Σοσιαλιστής ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς, επικράτησε η σκληρή γραμμή» στο εσωτερικό του Podemos. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο ηγέτης των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος είχε συμφωνήσει στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου σηματοδότησαν το τέλος του δικομματισμού, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ισπανίας επί τέσσερις δεκαετίες, μετά την πτώση του καθεστώτος Φράνκο, με πόλους το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού, πλέον, πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και το σοσιαλιστικό PSOE του Πέδρο Σάντσες. Το Ρ.Ρ. ήρθε στην πρώτη θέση με 123 έδρες, αλλά και με μεγάλη «αιμορραγία» σε ψήφους, ακολουθούμενο από το PSOE με 90 έδρες, το Podemos με 69 και τους Ciudadanos με 40. Οι διαδοχικές απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας προσέκρουσαν σε καίριες προγραμματικές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων γύρω από την οικονομική πολιτική, αλλά και το καυτό πρόβλημα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Οι Σοσιαλιστές είναι εκείνοι που, περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό σχηματισμό, απεύχονται την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, δεδομένου ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν περαιτέρω πτώση της εκλογικής τους δύναμης. Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και για το Podemos. Ωστόσο, το ριζοσπαστικό κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας βρίσκεται κοντά σε συμφωνία συνεργασίας με την Ενωμένη Αριστερά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά κατέβουν μαζί στις εκλογές, θα αναδειχθούν δεύτερη δύναμη, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X