ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δορυφόρο σε πλανήτη νάνο βρήκε το Hubble

Ο Μακεμάκε, έχει τον δικό του δορυφόρο

ΚΥΠΕ

Ο δεύτερος γνωστός “πλανήτης νάνος” του ηλιακού μας συστήματος, ο Μακεμάκε, έχει τον δικό του δορυφόρο, όπως ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο "Hubble" της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Ο μικρός Μακεμάκε είναι μετά τον Πλούτωνα ο δεύτερος φωτεινότερος παγωμένος πλανήτης νάνος στη Ζώνη Κούιπερ, που βρίσκεται στο εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα.

Ο Μακεμάκε και ο δορυφόρος του

Ο πλανήτης νάνος Μακεμάκε ανακαλύφθηκε το 2005 λίγο μετά το Πάσχα. Το όνομά του προέρχεται από το όνομα του θεού δημιουργού της ανθρωπότητας των κατοίκων του νησιού του Πάσχα. Είναι ένας από τους πέντε νάνους πλανήτες που έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Στον δορυφόρο του Μακεμάκε δόθηκε το όνομα ΜΚ2. Η ανακάλυψη του δορυφόρου ενισχύει τη θέση των αστρονόμων ότι πολλοί νάνοι πλανήτες θα πρέπει να διαθέτουν δορυφόρους.

Ο ΜΚ2 είναι πολύ σκοτεινός, περίπου 1.300 φορές πιο αχνός από τον Μακεμάκε. Έχει διάμετρο περίπου 160 χιλιομέτρων έναντι 1.400 χλμ. του ίδιου του Μακεμάκε.

'Οπως αναφέρει η ΝΑΣΑ, υπάρχει μια μεγάλη χρωματική διαφορά, καθώς ενώ ο νάνος πλανήτης είναι φωτεινός σαν φρέσκο χιόνι, ο δορυφόρος του είναι σκούρος σαν κάρβουνο, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά.

Πλανήτες νάνοι και Πλούτωνας

Ο πρώτος πλανήτης νάνος του ηλιακού μας συστήματος είναι ο Πλούτωνας που είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κούιπερ.

Ο Πλούτωνας έχει ως δορυφόρους τον Χάροντα, τη Νύχτα, την Ύδρα, τον Κέρβερο και την Στύγα, ονόματα όλα που προέρχονται από την ελληνική μυθολογία. Σημειώνεται ότι όλοι οι δορυφόροι, εκτός του Χάροντα, ανακαλύφθηκαν πολύ πρόσφατα, από το 2006 και μετά. Ο Χάροντας είχε ανακαλυφθεί το 1978.

Μέχρι το 2005 ο Πλούτωνας θεωρείτο ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, μέχρι που ανακαλύφθηκε ένας άλλος πλανήτης νάνος πέρα από αυτόν που θεωρήθηκε ότι ήταν πιο μεγάλος από τον Πλούτωνα, η Έριδα.

Έτσι, το 2006, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ) αποφάσισε να μην θεωρείται πλανήτης ο Πλούτωνας, αλλά μάλλον πλανήτης νάνος.

Ο όρος πλανήτης νάνος προέκυψε το 2006 για να κατηγοριοποιηθούν ουράνια σώματα του ηλιακού συστήματος, έπειτα από την ανακάλυψη όλο και μεγαλύτερων μεταποσειδώνιων αντικειμένων.

Σύμφωνα με τη ΔΑΕ, τα ουράνια σώματα που έχουν καθαρή τροχιά γύρω από τον ήλιο ονομάζονται πλανήτες. Αντίθετα, αυτά που δεν έχουν αρκετή μάζα για να έχουν σφαιρικό σχήμα αποτελούν τα μικρά σώματα του ηλιακού μας συστήματος. Οι νάνοι πλανήτες είναι ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Η ΔΑΕ αναγνωρίζει πέντε πλανήτες νάνους, τη Δήμητρα, τον Πλούτωνα, την Έριδα, το Μακεμάκε και τη Χαουμέια. Έχουν προς το παρόν εντοπιστεί 40 υποψήφιοι πλανήτες νάνοι.

Η Ζώνη του Κούιπερ

Η Ζώνη του Κούιπερ βρίσκεται πέρα από τον πλανήτη Ποσειδώνα στο εξώτερο ηλιακό μας σύστημα.

Αποτελείται από μικρά ουράνια σώματα, όπως οι πλανήτες νάνοι, και πυρήνες κομητών.

Τα ουράνια αυτά αντικείμενα ονομάζονται “μεταποσειδώνια αντικείμενα”.

Θεωρείται και ως μία δεύτερη ζώνη αστεροειδών, πέρα από την «κύρια ζώνη των αστεροειδών» που βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Βασικά, η Ζώνη του Κούιπερ αποτελείται από τα απομεινάρια της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση