ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κερδίζει, αλλά ακόμη δεν τα έχει καταφέρει

Οι προκριματικές εκλογές έφεραν τον μεγάλο νικητή Ντόναλντ Τραμπ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι προκριματικές εκλογές σε Πενσιλβάνια, Κονέκτικατ, Μέριλαντ, Ντελαγουέρ και Ρόουντ Αϊλαντ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, έφεραν τον μεγάλο νικητή Ντόναλντ Τραμπ ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Καλά βέβαια τα αποτελέσματα και για την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, που κατάφερε να πάρει όλες τις πολιτείες όπου πραγματοποιήθηκαν προκριματικές με την εξαίρεση του Ροντ Αϊλαντ, στο οποίο θριάμβευσε ο Μπέρνι Σάντερς.

Η αλήθεια για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι ακόμη και τώρα δεν τα έχει καταφέρει ολοκληρωτικά. Επειτα από πληθώρα λανθασμένων χειρισμών, φαίνεται ότι ο Τραμπ ανακάλυψε ότι πρέπει να βελτιώσει το ύφος αλλά και την ουσία της προεκλογικής του εκστρατείας, τόσο για τους Ρεπουμπλικανούς, που ακόμη του αντιστέκονται, όσο και γενικότερα για το εκλογικό σώμα.

Ο Πολ Μάναφορτ, ο νέος επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Ρεπουμπλικανός της παλιάς φρουράς, δεν φαίνεται πρόθυμος να ακολουθήσει την προσέγγιση των προκατόχων του, που «άφηναν τον Τραμπ να είναι Τραμπ». Φιλοδοξία του Μάναφορτ είναι να μεταβάλει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο σε ένα είδος Ελίζα Ντούλιτλ (την ηρωίδα του Πυγμαλίωνα) και να σμιλέψει έναν υποψήφιο περισσότερο αποδεκτό στην καλή κοινωνία, αυτήν ακριβώς την κομβικής σημασίας χρονική στιγμή.

Τα λέει, αλλά...

Τα σχέδιά του αποκάλυψε ο Μάναφορτ στη ρεπουμπλικανική εθνική επιτροπή, με την οποία συναντήθηκε στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα. «Ο ρόλος του εξελίσσεται», διαβεβαίωσε τους επιτελείς του κόμματος, επισημαίνοντας πως ο Τραμπ στην πραγματικότητα δεν εννοεί αυτά που λέει, όπως π.χ. ότι θα εκτοπίσει 11 εκατομμύρια μετανάστες ή θα απαγορεύσει την είσοδο των μουσουλμάνων στη χώρα ή ότι θα σκοτώνει τα παιδιά των τρομοκρατών.

«Ολα αυτά τα κάνει», εξήγησε ο Μάναφορτ, «στην προσπάθειά του να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές. Οταν όμως έρθει η ώρα των γενικών εκλογών, τότε ο Τραμπ θα ανθήσει και θα εμφανιστεί όπως πραγματικά είναι, δηλαδή πιο ευγενικός και ήπιος». Ακριβώς το ίδιο ισχυρίζεται και ο μεγιστάνας υποψήφιος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τόσο στο Κογκρέσο όσο και με υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Κακές συνήθειες

Οι επιφορτισμένοι με τη βελτίωση της εικόνας του Τραμπ τον έπεισαν να μη χρησιμοποιήσει επίθετα στη νικητήρια ομιλία του μετά τις προκριματικές της Νέας Υόρκης, αλλά και να σταματήσει τα τηλέφωνα στις κυριακάτικες τηλεοπτικές εκπομπές.

Αυτό, όμως, ήταν όλο κι όλο και σχεδόν αμέσως επέστρεψε στις παλιές, κακές του συνήθειες. Εξακολουθεί να λέει ακατάσχετα ψέματα, ενώ απέδειξε στα πλήθη ότι ούτε ξέχασε ούτε μετανόησε γι’ αυτά που είπε για τους Μεξικανούς ή τους μουσουλμάνους. Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, επέδειξε για μία ακόμη φορά ότι επέστρεψε στις κακές του συνήθειες, τη διαρκή ψευδολογία, κερδίζοντας ένα τουλάχιστον βραβείο Πινόκιο καθώς ισχυρίστηκε πως οι τζιχαντιστές «κερδίζουν πακτωλό χρημάτων» από τα πετρέλαια της Λιβύης που η τρομοκρατική ομάδα δεν ελέγχει.

Ο Τραμπ γνωρίζει ότι για να πάει καλά στις προκριματικές εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσει την ψήφο εκείνων των ψηφοφόρων που τον θέλουν να λέει όσα δεν τολμάει να εκστομίσει κανένας πολιτικός. Είναι προφανές ότι τα καλλυντικά δεν μπορούν να αποκρύψουν τη σκληρή του ατζέντα, τον ναρκισσισμό, αλλά κυρίως την έλλειψη εμπειρίας και τη διανοητική νωθρότητά του, όλα δηλαδή εκείνα τα στοιχεία που θα τον κάνουν ένα πραγματικά καταστροφικό πρόεδρο.

Από το πρωί της Τετάρτης, οπότε ο πονοκέφαλος των προκριματικών εκλογών καταλάγιασε για τους υποψηφίους του προεδρικού χρίσματος και για τα δύο μεγάλα κόμματα, οι προσπάθειες εξωραϊσμού της εικόνας του Τραμπ αποκτούν νέα δυναμική. Και αυτό επειδή ο Τραμπ πρόκειται για πρώτη φορά να τοποθετηθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η προεκλογική εκστρατεία του δισεκατομμυριούχου δεν υπόσχεται τίποτα λιγότερο από μια «σαφή μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική, που θα διασφαλίσει πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ασφαλείς και θα ευημερούν». Ασφαλώς θα είναι μία σημαντική όσο και ενδιαφέρουσα δοκιμασία, με δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, επί του παρόντος, έχει δείξει πολύ περιορισμένη γνώση των πολιτικών που διέπουν τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του με το εξωτερικό, τα θέματα της Μέσης Ανατολής ή ακόμη και αυτά τα απλά θέματα γεωγραφίας.

Η παράσταση

Ο Ρότζερ Στόουν, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι η «προεδρία δεν είναι παρά μία παράσταση» για τον Τραμπ, που δεν διαθέτει την πνευματική ικανότητα να διαβάσει μία έκθεση 40 σελίδων. Οπως και να έχει, όσο εξωραϊσμένη και να είναι η εικόνα του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να κρύψει την ακαταλληλότητά του για το προεδρικό αξίωμα.

Νέα από το «μέτωπο» της Χίλαρι Κλίντον

Σε πολύ καλό δρόμο, όσον αφορά τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα, βρίσκεται η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία κατάφερε να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές σε τέσσερις από τις πέντε πολιτείες (Κονέντικατ, Ντελαγουέρ, Μέριλαντ και Πενσυλβάνια) όπου διεξήχθησαν εκλογικές αναμετρήσεις την περασμένη Τρίτη, «αφήνοντας» το Ρόουντ Αϊλαντ στον Μπέρνι Σάντερς. Η κ. Κλίντον διαθέτει σήμερα 2.141 εκλέκτορες (σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του A.P.) έναντι 1.400 που έχει εξασφαλίσει ο αντίπαλός της γερουσιαστής της πολιτείας του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς. Μετά τη νίκη της, η Κλίντον εμφανίστηκε ενθουσιασμένη και απευθύνθηκε στα συγκεντρωμένα πλήθη στη Φιλαδέλφεια, λέγοντας ότι πρόκειται για μία πολύ όμορφη νύχτα. Η 68χρονη πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αρχίσει η μάχη με τους Ρεπουμπλικανούς. «Ας προχωρήσουμε, ας κερδίσουμε το χρίσμα και τον Ιούλιο ας επιστρέψουμε ως ένα ενωμένο κόμμα», επισήμανε η Χίλαρι Κλίντον. Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο λαός κάθε πολιτείας έχει το δικαίωμα να καθορίσει ποιον θέλει πρόεδρο και ποια θα πρέπει να είναι η ατζέντα του Δημοκρατικού Κόμματος. Γι’ αυτό τον λόγο θα παραμείνουμε στον αγώνα διεκδίκησης του χρίσματος μέχρις ότου να ριχθεί ακόμα και η τελευταία ψήφος», καθιστώντας έτσι σαφές ότι παραμένει στον προεκλογικό αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση