ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαμηλώνει τους τόνους ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Aπέσυρε χθες επισήμως την απειλή προσφυγής στο συνταγματικό δικαστήριο

Kathimerini.gr

Μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία για όσο διάστημα δεν υπάρχει «πραγματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.», ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ απέσυρε χθες επισήμως την απειλή προσφυγής στο συνταγματικό δικαστήριο κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Ζεεχόφερ, που καταφερόταν από το καλοκαίρι εναντίον της Willkommenskultur, της πολιτικής του καλωσορίσματος, θεώρησε χθες εαυτόν νικητή και δήλωσε ότι η παράταση των συνοριακών ελέγχων επισφραγίζει το τέλος της πολιτικής αυτής. Ετοιμη από καιρό για την εξέλιξη αυτή, η τοπική AfD προσέφυγε δικαστικά εναντίον της βαυαρικής κυβέρνησης, επειδή εγκατέλειψε την προσφυγική πολιτική κατά του Βερολίνου, αφήνοντας, όπως υποστηρίζει, απροστάτευτα τα σύνορα.

Η διαφορά του ισχύοντος καθεστώτος σε σχέση με το καθεστώς για το οποίο πιέζει το γερμανικό ξενοφοβικό κόμμα έχει σχέση με το τι συμβαίνει σε όσους προέρχονται από ασφαλή τρίτη χώρα. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία επιτρέπει στους λιγοστούς πρόσφυγες που φθάνουν στα σύνορά της από την Αυστρία να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου. Η AfD υποστηρίζει ότι η Γερμανία, η πλουσιότερη χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, δεν πρέπει να υποδέχεται ούτε τους μειωμένους αυτούς αριθμούς, αλλά να επιστρέφει τους πάντες στην Αυστρία, επειδή θεωρείται ασφαλής χώρα.

Στόχος της πολιτικής του Ζεεχόφερ από την πρώτη στιγμή ήταν να αναδείξει τη βαυαρική CSU σε φωνή πίεσης προς την Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να μην αφήσει χώρο στα δεξιά του για την AfD. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και οι απειλές του για χωριστή εκλογική κάθοδο της CSU από το αδελφό κόμμα CDU της Αγκελα Μέρκελ. Ερωτηθείς τι πιστεύει για το ενδεχόμενο αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η ισχύς της παράταξης είναι η ενότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση