ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλεύρι, κοτόπουλα και εσώρουχα στόχος των λεηλασιών στη Βενεζουέλα

H βαθιά οικονομική κρίση οδηγεί σε όλο και περισσότερα περιστατικά βίας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Αλεύρι, κοτόπουλα, ακόμα και εσώρουχα κλέβουν στη Βενεζουέλα οι όχλοι που επιδίδονται σε λεηλασίες, καθώς η βαθιά οικονομική κρίση οδηγεί σε όλο και περισσότερα περιστατικά βίας, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters.

Πολλοί άνθρωποι σηκώνονται από τα ξημερώματα ώστε να στηθούν στις τεράστιες ουρές έξω από καταστήματα, με την ελπίδα ότι μετά από ώρες αναμονής θα μπορέσουν να αγοράσουν βασικά αγαθά που βρίσκονται σε έλλειψη.

Οι τιμές στη μαύρη αγορά αυξάνονται διαρκώς, ενώ ο τριψήφιος πληθωρισμός συρρικνώνει την ήδη πενιχρή αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τα περιστατικά πλιάτσικου, μία οργάνωση προάσπισης δικαιωμάτων, το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Σύγκρουσης, κατέγραψε 107 περιπτώσεις λεηλασίας ή απόπειρας λεηλασίας μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η κατάρρευση της οικονομίας και η βία έρχονται να συμπληρώσουν την πολιτική κρίση που βιώνει η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η αντιπολίτευση, έχοντας συγκεντρώσει περίπου 1,8 εκατομμύρια υπογραφές, ζητά δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, όμως η κυβέρνηση φαντάζει διατεθειμένη να απορρίψει το αίτημα για τεχνικούς λόγους.

Την Παρασκευή, ο κ. Μαδούρο κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επεκτείνοντας την περιορισμένη «οικονομική έκτακτη ανάγκη» που είχε θέσει σε ισχύ τον Ιανουάριο.

Τα ακριβή μέτρα που θα συνοδεύουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι ακόμα γνωστά, καθώς το διάταγμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα Δευτέρα. Πολιτικοί αναλυτές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα περιορίσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και θα επιτρέψει προληπτικές συλλήψεις.

Ο πρόεδρος Μαδούρο έχει πάντως απειλήσει ότι θα κατασχέσει εργοστάσια και άλλες βιομηχανικές μονάδες που έχουν διακόψει την παραγωγή, ενώ οι ιδιοκτήτες θα κινδυνεύουν με φυλάκιση.

Η έκτακτη κατάσταση θα ισχύσει σε πρώτη φάση για τρεις μήνες, όμως ο κ. Μαδούρο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράστασής τους ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017.

Επιπλέον, ο κ. Μαδούρο προανήγγειλε τη διοργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για «κάθε σενάριο» και για πιθανές «απειλές από το εξωτερικό».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση