ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινδυνεύουν με φυλάκιση δεκάδες Κούρδοι βουλευτές

Δικογραφίες για περισσότερους από 100 βουλευτές

Το κίνδυνο της άμεσης φυλάκισης αντιμετωπίζουν δεκάδες κουρδικής καταγωγής βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών σε περίπτωση που σε λίγες ώρες το τουρκικό κοινοβούλιο αποφασίσει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας τους. 

Πριν από λίγη ώρα, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ξεκίνησε να συζητά το ενδεχόμενο της άρσης της βουλευτικής ασυλίας. Η όλη υπόθεση αφορά περισσότερους από 100 βουλευτές, για τους οποίους έχουν σχηματιστεί δικογραφίες με το σκεπτικό ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις, σε φαινόμενα διαφθοράς και σε άλλες παρανομίες. Πολλοί από αυτούς τους βουλευτές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της άμεσης φυλάκισης.

Η σχετική ψηφοφορία για την άρση της βουλευτικής ασυλίας αναμένεται να λάβει χώρα σε λίγες ώρες, πιθανόν τα μεσάνυχτα. Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας θα δείξει για το αν η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν δράση σε λίγες ώρες ή αν θα χρειαστεί νέος γύρος ψηφοφορίας ή προσφυγή σε δημοψήφισμα για την λήψη της τελικής απόφασης.

Την παρούσα στιγμή, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) υποστηρίζουν την εν λόγω πρωτοβουλία. Ο αριθμός εδρών των δυο κομμάτων είναι αρκετός για την άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας. Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της άρσης της ασυλίας. Ωστόσο, στελέχη της δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη.

Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης στρέφεται κυρίως κατά του νέου αστεριού της τουρκικής κυβέρνησης, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Το κόμμα σημείωσε επιτυχία στις εκλογές του Ιουνίου εξασφαλίζοντας 80 έδρες. Στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου ο αριθμός των εδρών του μειώθηκε στις 60.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X