ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σενάρια για δημοψήφισμα στην Τουρκία

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην ψηφοφορία της Παρασκευής για την άρση ασυλίας βουλευτών

Αρκετές πιθανότητες να οδηγηθούν οι τούρκοι πολιτες στις κάλπες για να αποφασίστει το μέλλον της ασυλίας των μελών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση μια κρίσιμης σημασίας ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας των βουλευτών με τους 348 βουλευτές να υποστηρίζουν την πλειοψηφία., τους οκτώ βουλευτέςνα μην εκφέρουν γνώμη επί του ζητήματος και τους 25 βουλευτές να δίνουν άκυρη ψήφο. Μόνο 155 βουλευτές, μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΔΚΛ) αντιτάχθηκαν στην νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην επικείμενη δεύτερη ψηφοφορία της Παρασκευής. Σε περίπτωση που το βράδυ της Παρασκευής υπάρξει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα αυτό θα σημαίνει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα για να κρίνει το μέλλον της ασυλίας των βουλευτών.

Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, στην βουλή, η οποία απαρτίζεται από 550 έδρες, χρειάζονται 367 ψήφοι για να τροποποιηθεί το σύνταγμα. Σε περίπτωση που οι ψήφοι είναι λιγότεροι από τους 367 και περισσότεροι από τους 330, η χώρα οδηγείται σε δημοψήφισμα για να κρίνει το μέλλον της συνταγματικής τροποποίησης.

Η «Κ» πληροφορείται ότι την παρούσα στιγμή, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πιστεύει ότι το δημοψήφισμα είναι το επικρατέστερο σενάριο. «Παρά την συνεργασία μας με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) δεν καταφέραμε να πλησιάσουμε τον αριθμό που θα έλυνε το πρόβλημα. Δεν αναμένουμε εκπλήξεις την Παρασκευή εκτός και αν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει την τελευταία στιγμή τις ευθύνες της ενώπιον της ιστορίας και του έθνους», υπογράμμισε πριν από λίγες ώρες ένα στέλεχος του ΑΚΡ στην εφημερίδα μας.

Στην χθεσινή ψηφοφορία, κάποιοι βουλευτές του ΑΚΡ και του ΜΗΡ δεν υποστήριξαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Μεγάλες μερίδες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος συμφώνησαν με αυτή την πρωτοβουλία. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΔΚΛ καταψήφισε την πρόταση.

Στο άκουσμα της είδησης σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, Τούρκοι αναλυτές που συμμετείχαν σε τηλεοπτικά-ενημερωτικά πάνελ εξέφρασαν έντονο προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της χώρας τους μετά την ενδεχόμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία ενδέχεται να φέρει στο χείλος μιας εμφύλιας σύρραξης την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση