ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η NASA ετοιμάζει αποστολή στον Άρη, λεει ο αστροφυσικός Οικονόμου

«Δεν είναι τόσο εύκολη μια τέτοια αποστολή»,δήλωσε

ΚΥΠΕ

Η ΝΑΣΑ ετοιμάζεται για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη “αλλά δεν είναι τόσο εύκολη μια τέτοια αποστολή”, δήλωσε ο γνωστός Έλληνας Αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος έχει εξοπλίσει με διαστημικά όργανα αμέτρητες διαστημικές αποστολές όπως στον Άρη και τον Κρόνο, και συνέβαλε στην ιστορική αποστολή Ροζέττα, που πέτυχε την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη.

Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και της κοινότητας Αγριδιών για καθοδήγηση της προσπάθειας που γίνεται για κατασκευή ενός αστεροσκοπείου στο Τρόοδος, μίλησε για τα σχέδια των Αμερικανών για αποστολή στον Άρη, λέγοντας ότι η ΝΑΣΑ χρειάζεται ακόμη να αναπτύξει περισσότερη τεχνολογία προτού στείλει τους πρώτους αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη.

Εξέφρασε την άποψη ότι ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν να γίνει μια παγκόσμια προσπάθεια από διάφορες χώρες για μετάβαση στον Άρη προκειμένου να μειωθεί και το κόστος αποστολής για κάθε χώρα.

Σημειώνεται ότι η ΝΑΣΑ υπολογίζει να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Αστεροσκοπείο στο Τρόοδος

Εξάλλου, κληθείς να αναφερθεί στα σχέδια για κατασκευή ενός αστεροσκοπείου στο Τρόοδος, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “άρχισα με αυτή την ιδέα για ένα αστεροσκοπείο στην Ελλάδα, για χρόνια τώρα, και πέρσι ήρθα στην Κύπρο για να επισκεφθώ κάποιους φίλους μου και όταν το μάθανε οι Κύπριοι αστρονόμοι ζήτησαν και τη δική μου βοήθεια γιατί θέλουν και εδώ να φτιάξουν ένα αστεροσκοπείο”.

Η ιδέα, είπε, “ήταν πολύ καλή και τους υποσχέθηκα ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να γίνει και εδώ στην Κύπρο το αστεροσκοπείο, γιατί είναι ένα πρόγραμμα που είναι αναγκαίο για πολλούς λόγους, πρώτα και κύρια για εκπαιδευτικούς λόγους για να βλέπουνε τα παιδιά τα ουράνια σώματα και με αυτό τον τρόπο να τους ελκύσουμε να αγαπήσουν την επιστήμη και την αστρονομία για να γίνουν οι μελλοντικοί επιστήμονες που θα μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα”.

Εξέφρασε τη χαρά του που η ιδέα αυτή “αγκαλιάστηκε από όλη την τοπική κοινωνία και από την Κυβέρνηση μέχρι το ανώτατο πόστο, από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και χαίρομαι πολύ που πάνε όλα τόσο ωραία και ελπίζω σύντομα να το υλοποιήσουμε”.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει εμπλοκή της ΝΑΣΑ για το αστεροσκοπείο, ο κ. Οικονόμου είπε ότι πρόκειται για μια τοπική πρωτοβουλία αλλά πρόσθεσε ότι κάποιες παρατηρήσεις που θα γίνονται στο αστεροσκοπείο θα μπορούν να τυγχάνουν αξιοποίησης από τη ΝΑΣΑ.

“Κοιτάξτε, η ΝΑΣΑ έχει αρκετά άλλα πράγματα να κάνει. Το αστεροσκοπείο είναι τοπική πρωτοβουλία. Μπορεί όμως σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται παρατηρήσεις που η ΝΑΣΑ μπορεί να τις χρησιμοποιήσει” ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το αστεροσκοπείο “δεν είναι ούτε για τη ΝΑΣΑ, είναι για την επιστήμη και η επιστήμη είναι για όλους μας” σημειώνοντας ότι περισσότερο θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για το αστεροσκοπείο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕΣΑ), στην οποία η Κύπρος επιθυμεί να ενταχθεί”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Οικονόμου τιμήθηκε από τη ΝΑΣΑ για τη μακρόχρονη συνδρομή του στη διαστημική έρευνα.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στις 6 Ιουλίου, η Κύπρος θα υπογράψει συμφωνία με την ΕΣΑ που θα την καταστήσει `Συνεργαζόμενο Μέλος από την Ευρώπη`.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X