ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρίσιμη εκλογή στην Αυστρία

Eίναι η πρώτη φορά που δεν πέρασε υποψηφίος των δύο μεγάλων κομμάτων στο 2ο γύρο εκλογών

Kathimerini.gr

Η «πρώτη φορά ακροδεξιά» διεκδικεί αύριο την προεδρία της Αυστρίας – αν και ο 45χρονος Νόρμπερτ Χόφερ, το ήπιο πρόσωπο του FPO, δεν θα έθετε δημοσίως τον εαυτό του σε αυτό το στρατόπεδο. Ο υποψήφιος του FPO, του ξενοφοβικού κόμματος του οποίου παλαιότερα ηγείτο ο Γιεργκ Χάιντερ, βρίσκεται αύριο αντιμέτωπος με τον 70χρονο υποψήφιο των Πρασίνων, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

Eίναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που κανένας από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Περίπου 4.000 προσωπικότητες έχουν υπογράψει επιστολή υποστήριξης προς τον Φαν ντερ Μπέλεν, αλλά οι παλαιότερες προσπάθειες δημιουργίας «υγειονομικής ζώνης» γύρω από το FPO δεν έχουν διατηρηθεί. Η βασική υπόσχεση του Φαν ντερ Μπέλεν είναι ότι ως πρόεδρος δεν θα ορκίσει κυβέρνηση με καγκελάριο προερχόμενο από το FPO. Αντιστρόφως, ο Χόφερ υπόσχεται ότι θα ασκήσει στο έπακρο τα καθήκοντα του προέδρου, στα οποία περιλαμβάνεται και η εξουσία διάλυσης της βουλής και προκήρυξης νέων εκλογών. Το FPO βιάζεται για νέες βουλευτικές εκλογές, καθώς η εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης, η άνοδος της ανεργίας και η πολιτική «σούπα» της αιώνιας συγκυβέρνησης Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς το έχει φέρει στην κορυφή των δημοσκοπικών προτιμήσεων.

Στον αυριανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το FPO προωθεί τον Χόφερ με το σύνθημα «Αδιάφθορος, τίμιος, καλός», με μία καλογυαλισμένη εκστρατεία που στοχεύει στο ευρύτερο δυνατό ακροατήριο. Ομως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ήπιος Χόφερ μοιάζει με λύκο μεταμφιεσμένο σε αρνάκι. «Οταν μιλάμε για τον Νόρμπερτ Χόφερ, μιλάμε για κάποιον που συγκινείται από την ιδεολογία της Μεγάλης Γερμανίας. Κάποιον που βγήκε από το καπέλο ενός ηγέτη (του Καρλ Χάιντς Στράχε) που έχει δεσμούς με τον χώρο των νεοναζί» έγραψε ο διευθυντής του περιοδικού Προφίλ, Κρίστιαν Ράινερ.

Στην ελβετική εφημερίδα ΝΖΖ, ο αναλυτής Ιβο Μάινσεν εκτίμησε ότι το FPO δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει την Αυστρία. Περιγράφοντας την πορεία του κόμματος ώς σήμερα, ο Μάινσεν εκτιμά ότι «με βάση αυτό το υπόβαθρο, το FPO δύσκολα μπορεί να μετριάσει τις θέσεις του τόσο ώστε να προσαρμόσει την πολιτική και την κοσμοθεωρία του σε αυτό που απαιτείται για την ηγεσία της χώρας. Το κόμμα δεν προσφέρει βιώσιμες λύσεις, γιατί η δύναμή του είναι να ξυπνά φόβους και να καλλιεργεί εντυπώσεις χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό.

Αλλά είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας να πιστεύει κανείς ότι το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού της Αυστρίας μπορεί να λυθεί χωρίς μετανάστευση, μόνο με την επιστροφή σε ένα παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας. Επίσης, αν οι συνοριακοί έλεγχοι γίνουν πολύ πιο αυστηροί, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, ενώ αν οι ξένοι αντιμετωπίζονται συστηματικά ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αυτό θα είναι αδύνατο να σταθεί νομικά.

«Μοιραίο πείραμα»

«Το κόστος που θα πληρώσουν οι Αυστριακοί για μια τέτοια διαδικασία θα είναι απρόβλεπτα υψηλό. Μόνο αν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Συντηρητικοί, υπό τον νέο καγκελάριο Αλεξάντερ Κερν, ξυπνήσουν από το σοκ και προσφέρουν στους ψηφοφόρους ένα πειστικό όραμα για το μέλλον, χωρίς το ειδύλλιο της επιστροφής στο “μικρό σπίτι στο λιβάδι”, θα μπορούσαν να εμποδίσουν το μοιραίο πείραμα του FPO», καταλήγει ο Ελβετός αναλυτής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση