ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις νεκροί ορειβάτες στο Εβερεστ

Οι ειδικοί επισημαίνουν οι απώλειες θα μπορούσαν να προβλεφθούν

Kathimerini.gr

Mαύρες οι τελευταίες ημέρες για το Εβερεστ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις ορειβάτες. Ενας ακόμα, Ινδός αυτή τη φορά, έχασε τη ζωή του κατά τη διαδικασία καθόδου από το όρος Εβερεστ. Λίγες ώρες νωρίτερα σκοτώθηκαν ένας Ολλανδός και ένας Αυστραλός κοντά στην κορυφή, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται δύο Ινδοί ορειβάτες. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι όλες αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να προβλεφθούν.

Η κακή οργάνωση και η υπερβολική συμφόρηση που παρατηρείται στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου είναι δύο από τους παράγοντες που εγκλώβισαν τους ορειβάτες σε μεγαλύτερο υψόμετρο ενώ περιμέναν να ανοίξουν οι δίοδοι, αναφέρει ο Ανγκ Τσέρινγκ της Ορειβατικής Ενωσης του Νεπάλ.

«Πρόκειται για μία τραγωδία που προκλήθηκε εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και η οποία θα μπορούσε να έχει ελαχιστοποιηθεί αν υπήρχε καλύτερη διαχείριση των ομάδων. Οι πρόσφατες πολύνεκρες τραγωδίες στο Εβερεστ ήταν αποτελέσματα της φύσης, αλλά δεν μιλάμε τώρα για το ίδιο πράγμα», καταλήγει ο Νεπαλέζος ορειβάτης.

Πολλοί ήλπιζαν ότι φέτος η κατάσταση θα είναι καλύτερη και θα αποκαθίστατο η εμπιστοσύνη στη διαδρομή μετά τα πολύνεκρα δυστυχήματα που προκάλεσαν τη ματαίωση πολλών αναβάσεων την τελευταία διετία. Ετσι, εκατοντάδες ορειβάτες, συνοδευόμενοι από τους τοπικούς οδηγούς σέρπα και άλλους ειδικούς, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την καλοκαιρία για να φτάσουν γρήγορα στην κορυφή.

Αρχικά, ο 35χρονος Ολλανδός Ερικ Αρνολντ άφησε την τελευταία του πνοή κατεβαίνοντας από την κορυφή, εξαιτίας της νόσου του μεγάλου υψομέτρου. Λίγο αργότερα, έχασε τη ζωή της και μία γυναίκα, η Αυστραλή Μαρία Στράιντομ, κοντά στην κορυφή. Και αυτή φαίνεται να έπασχε από τη νόσο του μεγάλου υψομέτρου. Τη Δευτέρα το πρωί έγινε γνωστός ο θάνατος του Σουμπάχ Πολ από την Ινδία, ο οποίος κατέληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας χτυπημένος επίσης από τη νόσο του μεγάλου υψομέτρου, ενώ οι σέρπα τον βοηθούσαν στην προσπάθεια κατάβασης. Μία ακόμα γυναίκα από την ίδια ομάδα βρισκόταν σε χαμηλότερο υψόμετρο και ξεκουραζόταν, καθώς είχε και αυτή παρουσιάσει προβλήματα στο μεγαλύτερο υψόμετρο. Την ίδια στιγμή, δύο ακόμα Ινδοί ορειβάτες, οι Πάρες Νατ και Γκουτάμ Γκος, αγνοούνται από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο Ουανγκτσού Σέρπα, πάντως, επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο για τους δύο να καταφέρουν να επιβιώσουν εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών πάνω στο βουνό. Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες ορειβάτες εμφάνισαν κρυοπαγήματα ή αρρώστησαν καθώς πλησίαζαν την κορυφή. Ανάμεσα σε αυτούς και ο σύζυγος της Αυστραλής Ρόμπερτ Γκροπάλ, ο οποίος διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Κατμαντού.

Οπως επισημαίνει ο Τέρινγκ, ο ανταγωνισμός μεταξύ των οργανωτών τέτοιων εκδρομών είναι εξαιρετικά ισχυρός, με αποτέλεσμα να ρίχνουν τις τιμές των πακέτων και να προμηθεύονται φτηνότερα υλικά, συσκευές οξυγόνου, αλλά και οδηγούς που πρέπει να βοηθήσουν τους ορειβάτες να φτάσουν στην κορυφή. «Οι ομάδες εκμισθώνουν οδηγούς χωρίς καμία εκπαίδευση και καμία εμπειρία», υπογραμμίζει ο Τέρινγκ.

Ο Βέλγος ορειβάτης Ζελ Βεγκτ, που έφτασε στην κορυφή στις 13 Μαρτίου, εξηγεί ότι έκανε την προσπάθειά του όταν υπήρχαν λιγότεροι ορειβάτες στη διαδρομή, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κακοκαιρία καθήλωσε πολλούς τις τελευταίες ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση