ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Μυστικές συζητήσεις Ευρωπίων για την αντίδραση σε ένα Brexit

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις στο Ανόβερο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Εντατικές μυστικές συζητήσεις έχουν τις τελευταίες εβδομάδες Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι για να καταρτίσουν ένα ‘Σχέδιο Β’ με έμφαση στη στενότερη συνεργασία για την ασφάλεια και την άμυνα της Ε.Ε. σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όπως γράφουν οι «Financial Times».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις στο Ανόβερο, στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες με σκοπό μια ενιαία αντίδραση εάν προκληθεί «το μεγαλύτερο σοκ στην 60χρονη ιστορία της Ε.Ε.».

Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι άμεση προτεραιότητα θα είναι η διαχείριση της αναμενόμενης οικονομικής και πολιτικής αναταραχής που θα προκαλούσε μία απόφαση υπέρ του Brexit. Πέρα από τις δηλώσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές, θα αναμενόταν μία ειδική σύνοδος κορυφής χωρίς τη βρετανική συμμετοχή για να συζητηθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σημειώνεται επίσης ότι οι Γάλλοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση φυγόκεντρων τάσεων μετά από ένα Brexit και σε άλλες χώρες-μέλη, καθώς και για την πιθανή ώθηση που θα δινόταν σε αντιευρωπαϊκά κόμματα, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν. Για τον λόγο αυτό είναι αποφασισμένοι να στείλουν ένα σκληρό μήνυμα και να δείξουν πως το διαζύγιο θα έχει κόστος για τη Βρετανία.

Αντίθετα, στο Βερολίνο φοβούνται ότι ένα τέτοιο σκληρό μήνυμα θα ενίσχυε τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ και θέλουν να είναι οι αγορές που θα δείξουν ότι το τίμημα της εξόδου θα είναι υψηλό για τη Βρετανία.

Το δημοσίευμα των FT αναφέρει επίσης ότι η διαφωνία για τον βαθμό σύγκλισης της Ε.Ε. ήταν εμφανής σε συνάντηση μέσα στην εβδομάδα μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ, Τουσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ. Ενώ οι Πρόεδροι της Κομισιόν και της ΕΚΤ βλέπουν το Brexit ως ώθηση για στενότερη σύγκλιση της ευρωζώνης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο επικεφαλής του Eurogroup έχουν βαθιές επιφυλάξεις.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε χαρακτηριστικά στους FT ότι αν η ψήφος υπέρ του Brexit πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος ενάντια στην Ευρώπη, τότε δεν έχει λογική η άμεση απάντηση να είναι ένα αίτημα για περισσότερη Ευρώπη. «Βασικό καθήκον μας είναι να τελειώσουμε όσα έχουμε αρχίσει και να δείξουμε αποτελέσματα στους πολίτες μας», πρόσθεσε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Λόγω αυτών των διαφωνιών προκρίνεται η έμφαση στον τομέα της ασφάλειας, που αφορά όχι μόνο τις χώρες της ευρωζώνης. Μεταξύ των εξεταζόμενων άμεσων αντιδράσεων περιλαμβάνονται η ενίσχυση της συνεργασίας ως προς τις πληροφορίες ασφαλείας, η ενίσχυση της Frontex και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών για τη σύσταση κοινού αμυντικού σχεδιασμού και χρήσης στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Βερολίνο φέρεται να στηρίζει τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι που ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή των εταίρων στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται επίσης ότι γίνονται σκέψεις για τον τρόπο συσπείρωσης της ευρωζώνης, ενώ το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι υπάρχει ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενός Brexit, στο κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «πάνω από το έκτακτο σχέδιο για το Grexit που δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X