ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ουγγαρία ενισχύει τον φράχτη στη Σερβία

Oι βουλγαρικές αρχές έστειλαν πίσω στην Ελλάδα 56 Αφγανούς που είχαν εντοπιστεί

Kathimerini.gr

Ενώ η φωτογραφία ενός νεκρού βρέφους στην αγκαλιά Γερμανού διασώστη διαλαλεί στη διεθνή κοινή γνώμη το δράμα των εκατοντάδων προσφύγων που πνίγηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Μεσόγειο, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία εντείνουν τα μέτρα για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς τις δύο χώρες, που φαίνεται να αυξάνονται μετά την εκκένωση της Ειδομένης.

Η Ουγγαρία θα εγκαταστήσει «μόνιμους φράχτες» στα σύνορά της με τη Σερβία, καθώς το απλό αγκαθωτό συρματόπλεγμα δεν αρκεί και οι αριθμοί των προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα αυξήθηκαν μετά τη διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης, δήλωσε χθες ο Γκιόργκι Μπάκοντι, υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που περνούν τα ουγγρικά σύνορα σε ημερήσια βάση αυξήθηκε από 70 κατά μέσον όρο σε 100 με 150, ύστερα από τη διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης. Περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν πέρυσι τα ουγγρικά σύνορα, ενώ η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε το φθινόπωρο να σφραγίσει τα νότια σύνορα με τη Σερβία και την Κροατία.

Από τη μεριά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίστηκε αποφασισμένος, την Κυριακή, να επιβάλει την επαναπροώθηση όσων μεταναστών και προσφύγων εισέρχονται στη χώρα του από τα σύνορα με την Ελλάδα. Το Σάββατο, οι βουλγαρικές αρχές έστειλαν πίσω στην Ελλάδα 56 Αφγανούς που είχαν εντοπιστεί την ίδια ημέρα να κρύβονται σε εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ άλλοι 40 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί, εξετάζονται από τις Αρχές και αναμένεται να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

«Η επαναπροώθηση πραγματοποιήθηκε σε χρόνο- ρεκόρ για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μπορίσοφ, συγχαίροντας την αστυνομία συνόρων και μια μονάδα του στρατού, που διεκπεραίωσαν την επιχείρηση στο Μπλαγκόεβγκραντ, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μονάδα 65 στρατιωτικών, με οχήματα παντός εδάφους (4x4) θα συνδράμει την αστυνομία συνόρων στο δυτικό τμήμα των βουλγαροελληνικών συνόρων σε περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών. Μέχρι πρόσφατα, η Βουλγαρία είχε εστιάσει την προσοχή της στο σφράγισμα των συνόρων της με την Τουρκία, επιταχύνοντας τη δημιουργία φράχτη μήκους 132 χλμ. και ύψους τριών μέτρων. Πρόσφατα, όμως, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι τα σύνορα με την Ελλάδα συνιστούν «την κύρια απειλή» και ότι η Σόφια θα κατασκευάσει και εδώ φράχτη, εάν αυτό απαιτήσουν οι συνθήκες.

Στο μεταξύ, η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea Watch, η οποία διαχειρίζεται σκάφος διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία η οποία ελήφθη πάνω στο σκάφος και εικονίζει διασώστη να κρατάει στην αγκαλιά του νεκρό βρέφος, που μοιάζει σαν να κοιμάται. Το βρέφος περισυλλέχθηκε νεκρό από τη θάλασσα την Παρασκευή μετά την ανατροπή ξύλινου σκάφους. «Το έπιασα από τον πήχη του χεριού και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου... Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του», δήλωσε ο διασώστης, που ακούει στο όνομα Μάρτιν, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής στο επάγγελμα, ο Μάρτιν προσέθεσε: «Αρχισα να τραγουδώ για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω αυτή την αδιανόητη στιγμή που σου σκίζει την καρδιά».

700 έως 900 οι νεκροί

Σαράντα πέντε σοροί έφτασαν την Κυριακή στο λιμάνι Ρέτζιο ντι Καλάμπρια, στη Νότια Ιταλία, με πλοίο του πολεμικού ναυτικού, το οποίο διέσωσε 135 επιζώντες του ίδιου ναυαγίου. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμούν, βάσει μαρτυριών διασωθέντων, ότι 700 έως 900 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στη Λιβύη και στις ιταλικές ακτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση