ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένουν κλειστά τα μουσεία Λούβρου και Κε Ντ’ Ορσέ

Σε ειδικά κιβώτια έχουν τοποθετηθεί εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου

Kathimerini.gr

Τα μουσεία του Λούβρου και του Κε Ντ’ Ορσέ έκλεισαν χθες τις πύλες τους στους επισκέπτες, προκειμένου να απομακρύνουν έργα τέχνης από τις υπόγειες αποθήκες τους, τα οποία απειλούνταν από την άνοδο των υδάτων του Σηκουάνα, που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα και πλέον ετών, με το ύψος τους να αναμένεται να φθάσει μέχρι και τα 6,3 μέτρα. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι χθες τη ζωή τους στις πλημμύρες που έχουν πλήξει μεγάλες περιοχές της Ευρώπης, ύστερα από πολλές ημέρες έντονων βροχοπτώσεων.

Εκκληση στους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας να αποφύγουν τις όχθες του Σηκουάνα απηύθυνε χθες η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ενώ την Πέμπτη ιππέας πνίγηκε, αφού το άλογό του παρασύρθηκε σε παραπόταμο του Σηκουάνα στο Εβρί, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Δέκα άνθρωποι πνίγηκαν στη Γερμανία και δύο στη Ρουμανία, ενώ μελισσοκόμος σκοτώθηκε στο Βέλγιο την ώρα που προσπαθούσε να περισώσει το μελίσσι του από την πλημμύρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της κωμόπολης Νασόν της χώρας. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ προειδοποίησε χθες ότι η υποχώρηση των υδάτων, που αναμένεται από σήμερα, ενδέχεται να οδηγήσει στον εντοπισμό και άλλων θυμάτων των πλημμυρών σε χωριά της Κεντρικής Γαλλίας.

Στο Παρίσι, οι δημοτικές αρχές τοποθέτησαν χθες αντιπλημμυρικά φράγματα κατά μήκος του Σηκουάνα, στις όχθες του οποίου βρίσκεται το Μουσείο του Λούβρου –το πρώτο σε επισκεψιμότητα μουσείο του κόσμου– και ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός και σημερινό Μουσείο Ορσέ. Οι όχθες του ποταμού, που σφύζουν συνήθως από ζωή και τουρίστες την εποχή αυτή, ήταν χθες άδειες.

«Προγραμματίζαμε σήμερα να επισκεφθούμε το Λούβρο, ενώ αργότερα θα απολαμβάναμε βόλτα με ποταμόπλοιο. Τα σχέδιά μας ακυρώθηκαν», έλεγε χθες η Αμερικανίδα τουρίστρια Ελ Γιάρμπορο από τη Βοστώνη.

Το Λούβρο και το Μουσείο Ορσέ, με περισσότερους από 12,5 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, πρόκειται να παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη, ώστε να μεταφερθούν αποθηκευμένα εκθέματα και αρχεία από τα υπόγεια σε υψηλότερους ορόφους. Παρότι η άνοδος της στάθμης των υδάτων του Σηκουάνα δεν έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο Παρίσι, ο δήμος της πόλης συνέστησε σε κατοίκους της πρωτεύουσας τα σπίτια των οποίων βρίσκονται κοντά στον ποταμό να αδειάσουν τις υπόγειες αποθήκες τους. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πολλές περιοχές της Γαλλίας από το περασμένο Σαββατοκύριακο μέχρι χθες, ενώ 19.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι το επόμενο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη θα κηρύξει τις πληγείσες περιοχές «τόπους φυσικών καταστροφών», επιτρέποντας την αποδέσμευση έκτακτων κονδυλίων ενίσχυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X