ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απορρίπτουν τον μισθό των 2500 φράγκων οι Ελβετοί

Ποσοστό 78% των ψηφοφόρων απορρίπτουν την πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Kathimerini.gr

Ποσοστό 78% των ψηφοφόρων απορρίπτουν την πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σύμφωνα με δημοσκόπτηση της GFS για τη σουηδική τηλεόραση.

Οι υποστηρικτές της πρότασης για την εισαγωγή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 2.500 ελβετικών φράγκων (2254,10 ευρώ) ανά ενήλικα αλλά και 625 φράγκων ( 563,53 ευρώ) για κάθε παιδί κάτω των 18 ετών, πιστεύουν ότι η υιοθέτηση της πρότασης αυτής, θα προωθήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και τον κοινωνικό ρόλο δράσης του κράτους.

Αυτό θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισεκ. ευρώ) ετησίως, που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους. «Είναι ένα όνειρο που υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά που έχει γίνει αναγκαιότητα απέναντι στη μεγάλη ανεργία που προκαλείται από την αύξηση της αυτοματοποίησης», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία, ο Ραλφ Κούντινγκ. Η κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα καταγγέλλουν ένα ουτοπικό και πανάκριβο σχέδιο.

«Είναι ένα παλιό όνειρο, λίγο μαρξιστικό. Γεμάτο καλά και ειλικρινή συναισθήματα, αλλά χωρίς οικονομική σκέψη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών στη Γενεύη, Σαρλ Βιπλόζ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η σχέση μεταξύ αμοιβής και εργασίας κοπεί, οι άνθρωποι θα κάνουν λιγότερα.

Οι αντίπαλοι της πρότασης αυτής, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση, τονίζουν ότι η υλοποίησή της έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και θα αποδυναμώσει την ελβετική οικονομία.

Άλλα θέματα που τίθενται επίσης σήμερα προς ψήφιση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η έγκριση της προεμφυτευτικής διάγνωσης. Όσον αφορά το άσυλο, ο νέος νόμος προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών, μεγάλο μέρος των οποίων θα πρέπει να ολοκληρώνεται το πολύ σε 140 ημέρες. Η πρόταση υποστηρίζεται από το 60% των ψηφοφόρων, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της gfs.bern.

Οι πολέμιοι της πρότασης καταγγέλλουν την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε μετανάστες, ενώ οι Ελβετοί δεν τη δικαιούνται, και την απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης για να ανοίξουν ομοσπονδιακά κέντρα ασύλου.

Σήμερα, οι Ελβετοί θα πρέπει επίσης να αποφανθούν αν δέχονται ή όχι την προεμφυτευτική διάγνωση (DPI), μια μέθοδο που επιτρέπει την επιλογή και την κατάψυξη εμβρύων, αλλά μόνο εκείνων των ζευγαριών που είναι φορείς σοβαρής κληρονομικής νόσου ή των ζευγαριών που δεν μπορούν φυσιολογικά να αποκτήσουν παιδιά. Σύμφωνα με έρευνα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Tamedia, το 55% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πρόταση. Αν γίνει δεκτή, δώδεκα έμβρυα θα μπορούν να αναπτυχθούν με επεξεργασία εναντίον τριών σήμερα, και αυτά που δεν θα εμφυτευθούν αμέσως, θα μπορούν στο εξής να καταψύχονται.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση