ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Βύθιση Airbus για δημιουργία τεχνητού υφάλου

Για ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή

Kathimerini.gr

Αεροσκάφος Airbus A300 βύθισαν το Σάββατο οι Αρχές του Κουσάντασι στον πυθμένα του Αιγαίου, προκειμένου να δημιουργηθεί τεχνητός ύφαλος, ο οποίος θα ευνοήσει την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή. Το τελευταίο ταξίδι του αεροσκάφους, ηλικίας 36 ετών, ξεκίνησε τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, με τον τεμαχισμό του γίγαντα των αιθέρων, μήκους 60 μέτρων και με διάμετρο πτερυγίων 50 μέτρων, για να φορτωθεί σε φορτηγά με προορισμό το Κουσάντασι.

Το Airbus αυτό είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που ποντίζεται για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου, ενώ αυτόπτες μάρτυρες της περίπλοκης επιχείρησης περιέγραψαν ότι η βύθισή του απαίτησε δυόμισι ώρες, καθώς για τη δημιουργία του ιδανικού υφάλου ήταν αναγκαίο το αεροσκάφος να ακουμπήσει απαλά τον βυθό.

Η δήμαρχος του Αϊδινίου Οζλέμ Τσερτσίογλου είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η βύθιση του αεροσκάφους εξυπηρετεί δύο σκοπούς: την προσέλκυση επισκεπτών όλον τον χρόνο και την προστασία του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου. Οι τεχνητοί ύφαλοι δεν αποτελούν καινοτόμο ιδέα, καθώς πολλές χώρες του κόσμου ανακυκλώνουν περιττά ογκώδη αντικείμενα, με στόχο τη δημιουργία καταδυτικών προορισμών, από παλαιά καροτσάκια σούπερ μάρκετ μέχρι και παροπλισμένα αεροπλανοφόρα, όπως το αμερικανικό «Ορισκάνι», που κείται σήμερα στον Κόλπο του Μεξικού, ανοικτά της Φλόριντα.

Οι υδροβιολόγοι προειδοποιούν, όμως, ότι οι τεχνητοί ύφαλοι δεν πρέπει να δημιουργούνται από απορρίμματα ή από παλαιές ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήρια, η επισμάλτωση των οποίων δεν επιτρέπει στα κοράλλια να εδραιωθούν σε αυτές.

Αποτυχημένο πείραμα

Το 1972, οι Αρχές της Φλόριντα σκέφθηκαν να δημιουργήσουν τεχνητό ύφαλο από 700.000 δεμένα μεταξύ τους παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Κάποια από τα λάστιχα αποκολλήθηκαν από τα υπόλοιπα και προσέκρουσαν με ορμή πάνω σε γειτονικούς –φυσικούς– υφάλους, καταστρέφοντάς τους.

Ακόμη και όταν τα λάστιχα έμειναν δεμένα, κοράλλια και ψάρια τα απέφευγαν συστηματικά, καθώς απωθούνταν από τις χημικές ενώσεις τους. Σήμερα, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό αξιοποιεί το σημείο για καταδυτικές ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων.

Οι πιο επιτυχημένοι τεχνητοί ύφαλοι κατασκευάζονται από ειδικό υλικό, επικαλυμμένο με ζάχαρη και ουσία που περιορίζει την οξύτητα. Οι σφαιρικές αυτές κατασκευές προσελκύουν το πλαγκτόν και τους πολύποδες των κοραλλιών να καθίσουν πάνω τους. «Ψάρια και ασπόνδυλα αρχίζουν πολύ γρήγορα να εγκλιματίζονται στις κατασκευές αυτές που θυμίζουν πολύγωνες μπάλες και χτίζουν εκεί φωλιές», λέει ο βιολόγος Μπράιαν Λανς.

Η δήμαρχος Τσερτσίογλου εκφράζει την αισιοδοξία ότι το Airbus θα αποδειχθεί επιτυχημένος ύφαλος, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα του πυθμένα της περιοχής αυτής του Αιγαίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση