ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέρκελ: Ακατανόητη η στάση Ερντογάν κατά βουλευτών

O Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα περιφρονώντας τον θεσμικό τους ρόλο

Kathimerini.gr

«Ακατανόητα» χαρακτήρισε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν για τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής, στους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα, περιφρονώντας τον θεσμικό τους ρόλο. Η εφημερίδα FAZ, αντιθέτως, προσφέρει μια εξήγηση, η οποία συνοψίζεται στη διαφορά που χωρίζει τον αριθμό 317 από τον αριθμό 330.

Το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν διαθέτει 317 βουλευτές, ενώ χρειάζεται 330 προκειμένου να ψηφιστεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση η συνταγματική αναθεώρηση με την οποία θα συγκεντρώσει μεγαλύτερες εξουσίες στο προεδρικό αξίωμα. Με δεδομένη την αρνητική στάση των κομμάτων CHP και HDP, το μοναδικό κόμμα που μπορεί να προσφέρει στήριξη στον Ερντογάν είναι οι εθνικιστές «Γκρίζοι Λύκοι» του ΜΗΡ. «Με τη ρητορική περί φίλων και εχθρών, ο Ερντογάν προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του εθνικιστικού στρατοπέδου», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι πέραν της ρητορικής, ο Ερντογάν μετέρχεται και άλλα μέσα, καθώς «δικαστές που πρόσκεινται σε αυτόν προσπαθούν να παρεμποδίσουν με δικαστικά μέσα τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΜΗΡ στις 19 Ιουνίου». Στο συνέδριο αυτό, η προεδρία του φίλα προσκείμενου στον Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αμφισβητείται από τον πολέμιο του Τούρκου προέδρου, Μεράλ Ακσενέρ.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν βοηθά το Βερολίνο να δει την υπόθεση με κατανόηση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή κλήση του Τούρκου επιτετραμμένου για εξηγήσεις στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Αγκελα Μέρκελ επανήλθε χθες στο θέμα με τη δήλωση περί «ακατανόητων τοποθετήσεων», μία ημέρα αφότου ο εκπρόσωπός της είχε μιλήσει σε αυστηρό τόνο για τις κυρίαρχες αποφάσεις της γερμανικής Bουλής. Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική Bουλή είχε εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο αναγνώριζε τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως Γενοκτονία. Ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του τουρκικής καταγωγής συμπροέδρου των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Ετσντεμίρ, που ήταν ένας εκ των εισηγητών του ψηφίσματος, με αποτέλεσμα ο Ετσντεμίρ να δέχεται σωρεία απειλητικών τηλεφωνημάτων. Η Μέρκελ καθώς και τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησής της δεν βρίσκονταν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας, προκειμένου να κρατήσουν τις ισορροπίες με την Αγκυρα, αλλά τα σχόλια του Ερντογάν υποχρέωσαν τη Γερμανίδα καγκελάριο να πάρει θέση. Οι Γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής ζητούν να υπάρξουν συνέπειες για την Αγκυρα. «Ως βουλευτές της Μπούντεσταγκ, ανήκουμε σε ένα όργανο που προστατεύεται από το σύνταγμα», είπε ο βουλευτής των Πρασίνων, Ετσκάν Μουτλού. «Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».

Το ζήτημα όμως βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες της καγκελαρίου, η οποία έχει άλλους πονοκεφάλους, όπως το πώς θα κρατήσει ενωμένη την όλο και πιο διχασμένη ένωση των Χριστιανοδημοκρατών με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση