ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμερικανικά δημοσιεύματα γράφουν σενάρια πραξικοπήματος στην Τουρκία

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του στρατού

Το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs» θέτει επί τάπητος το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Στην εισαγωγή της σχετικής ανάλυσης, το περιοδικό υπογραμμίζει ότι σήμερα στην Τουρκία δεν υπάρχουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για ένα κίνημα των στρατηγών. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, στο Κουρδικό Ζήτημα και στο εσωτερικό της Τουρκίας οι τελευταίες εξελίξεις και βομβιστικές επιθέσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Σε περίπτωση που συνεχιστούν η ένταση και οι επιθέσεις, σε λίγο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, το μέλλον της τουρκικής οικονομίας δεν είναι εξασφαλισμένο. Τους επόμενους μήνες, η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μία νέα κρίση. Σε αυτή την περίπτωση, οι στρατηγοί ενδέχεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση την παραίτησή της.

Το παραπάνω σενάριο έχει θορυβήσει την Άγκυρα και ήδη από χθες, τα φιλοκυβερνητικά μέσα αναπαράγουν το αμερικανικό δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στη νέα περίοδο, η Ουάσιγκον στηρίζει τις ελπίδες της σε ένα νέο πραξικόπημα.

Ασυλία και εξουσίες στον Στρατό

«Ευτυχώς έχουμε ένα επιτελείο στρατού, το οποίο δεν προσεγγίζει θετικά την ιδέα του πραξικοπήματος. Έχει επικεντρωμένη την προσοχή του αποκλειστικά στα καθήκοντα που του δίνει η κυβέρνηση». Αυτή είναι η άποψη του βουλευτού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μεχμέτ Μετίνερ σχετικά με το μέλλον των σχέσεων της κυβέρνησής του με τον στρατό.

Η επισήμανση του κ. Μετίνερ έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΑΚΡ λαμβάνει μία πρωτοβουλία που αποτελείται από δύο σκέλη.

Αντιμέτωπη, λοιπόν, με μία μεγάλη κρίση στο Κουρδικό Ζήτημα, η κυβέρνηση πρώτον παρέχει νέα ασπίδα νομικής προστασίας στον στρατό. Από τώρα και στο εξής, η τουρκική δικαιοσύνη δεν έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τις παρανομίες του στρατού στο «κουρδικό μέτωπο».

Δεύτερον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του στρατού μέσα στο πλαίσιο της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση