ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίση στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας

Σουλτς: Απαράδεκτες οι επιθέσεις Άγκυρας σε βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου

Σκληρά μηνύματα ανταλλάσσουν τις τελευταίες ώρες οι Βρυξέλλες με την Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά βάλλει κατά της Ένωσης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Αρμενικής Γενοκτονίας. Η Ε.Ε. απαντά σε υψηλούς τόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό και τον γερμανικό τύπο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς απευθύνεται στον Πρόεδρο της Τουρκίας με μια επιστολή. Ο κ. Σουλτς αναφέρει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις που δέχονται μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου από την Άγκυρα είναι απαράδεκτες. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και άλλα μηνύματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία τονίζουν ότι στον 21ο αιώνα είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική καταγωγή ή την ράστα των πολιτικών.

Η ευρωπαϊκή πλευρά τονίζει ότι αδυνατεί να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο που ένας εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας φτάνει στο σημείο να απειλήσει δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα δεν ρίχνει τους τόνους. Πριν να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα παραστεί στην κηδεία του πυγμάχου Μωάμεθ Άλι, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζει ότι οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας δεν πρέπει να ομαλοποιηθούν προτού το Βερολίνο πραγματοποιήσει πίσω βήμα στο ζήτημα της Αρμένικης Γενοκτονίας.

Την ίδια στιγμή, λεκτική επίθεση κατά των τουρκικής καταγωγής μελών του γερμανικού κοινοβουλίου εξαπολύει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μπόζνταγ. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι τα μηνύματα και οι επιθέσεις και του φιλοκυβερνητικού τύπου της Τουρκίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε., με τον ευρωπαϊκή τύπο ήδη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας. Την ίδια στιγμή, αμφίβολο παραμένει το μέλλον και της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Άγκυρα να αφήνει να εννοηθεί ότι αν δεν λάβει χώρα άμεσα η κατάργηση των τουριστικών επιθεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια, η συμφωνία θα αποσυρθεί μονομερώς.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση