ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη σύγχρονη Μέκκα συρρέουν οι προσκυνητές

Πέντε ακόμη εκατομμύρια πιστοί προσήλθαν στη Μέκκα για την «ουμρά»

Kathimerini.gr

Τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και η διόγκωση της μεσαίας τάξης στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο κατέστησαν το προσκύνημα στη Μέκκα προσιτό σε εκατομμύρια πιστούς από όλο τον κόσμο.

Πέρυσι, τρία εκατομμύρια μουσουλμάνοι συνέρρευσαν στην ιερή πόλη του ισλάμ για το «χατζ», το προσκύνημα στον τελευταίο σεληνιακό μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, που θεωρείται ιερή υποχρέωση στη ζωή κάθε ευσεβούς μουσουλμάνου. Πέντε ακόμη εκατομμύρια πιστοί προσήλθαν στη Μέκκα για την «ουμρά», το προσκύνημα που μπορεί να πραγματοποιηθεί τους περισσότερους μήνες του έτους, ενώ ταυτόχρονα εκατομμύρια Σαουδάραβες πολίτες επισκέπτονται κάθε χρόνο τα ιερά μνημεία της Μέκκας. Η ιερή πόλη του Iσλάμ, όμως, έχει υποστεί ριζικές αλλαγές, με τις Αρχές να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού προσκυνητών, επιβάλλοντας ταυτόχρονα την αυστηρή, ουαχαμπίτι κη ερμηνεία της μουσουλμανικής θρησκείας.

Εως και τη δεκαετία του 1950, η Μέκκα ήταν μία μικρή πόλη, φημισμένη για τις ευρύχωρες πέτρινες κατοικίες της με τα ονομαστά «μασραμπίγια», τα περίτεχνα γεωμετρικά διακοσμημένα σκέπαστρα των παραθύρων τους. Πέντε λόφοι, γνωστοί ως «δακτύλιος της Μέκκας», περικύκλωναν το Μεγάλο Τέμενος και την Κάαμπα στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, μόνο οι οθωμανικοί τρούλοι του Μεγάλου Τεμένους, οι μιναρέδες του και η Κάαμπα έχουν μείνει αναλλοίωτοι. Οι αρχαίοι λόφοι, τα παλιά πέτρινα σπίτια και πολλά από τα μνημεία, που σχετίζονται με τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ, ισοπεδώθηκαν για να δώσουν τη θέση τους σε γιγάντια εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και οικοδομικά τετράγωνα σύγχρονων κατοικιών.

Η μεταμόρφωση της Μέκκας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, χάρη στα πετρελαϊκά έσοδα. Της ανοικοδόμησης ηγήθηκε ο όμιλος Μπιν Λάντεν, που ανέλαβε έργα κόστους 26,6 δισ. δολαρίων, με στόχο τη διεύρυνση του Μεγάλου Τεμένους και άλλων προσκυνημάτων.

Ο οικοδομικός οργασμός στην ιερή πόλη εξυπηρέτησε διττό στόχο: τη διοχέτευση των κεφαλαίων του βασιλείου στην εσωτερική αγορά, καθώς και την απάλειψη «ειδωλολατρικών» μνημείων, τηρώντας τις επιταγές του ουαχαμπίτικου δόγματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X