ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομπάμα: «Μοναχικός λύκος» ο Ομάρ Ματίν

«Έδειξε» και ευθύνες NRA για το μακελειό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ευρύτερο τρομοκρατικό σχέδιο για την επίθεση σε κλαμπ του Ορλάνο επισήμανε τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος άφησε και σωρεία υπαινιγμών κατά του λόμπι των υποστηρικτών της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ (ΝRA - National Rifle Association).

«Εμείς φέρουμε την ευθύνη για τη σφαγή, και όχι η ισλαμική τρομοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος προκαλώντας αίσθηση στην αμερικανική κοινή γνώμη.

«Δεν ήταν δύσκολο για τον δράστη να βρει όπλα νόμιμα», σημείωσε ακόμη ο Ομπάμα επιτιθέμενος ευθέως στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. «Την επομένη της σφαγής χρειαζόμαστε τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξουμε» δήλωσε με σημασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διαμηνύοντας ότι η Αμερική δεν θα υπαναχωρήσει ποτέ στον τρόμο.

«Την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε υποταγή στο Iσλαμικό Κράτος, αλλά δεν υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου», πρόσθεσε ο Ομπάμα στις δηλώσεις του στο Οβάλ γραφείο μετά την σύσκεψη με τα στελέχη και τους επιτελείς των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο δράστης επηρεάστηκε από πληροφορίες εξτρεμιστών που διακινούνται μέσω διαδικτύου.

«Η επίθεση στο Ορλάντο είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε όλοι Αμερικανοί ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείες, σεξουαλικού προσανατολισμού, και οι επιθέσεις σε κάθε Αμερικανό είναι επιθέσεις σε όλους μας» τόνισε.

«Ενισχυμένη στρατιωτική απάντηση» κατά του ISIS, περιλαμβανομένων πρόσθετων βομβαρδισμών, ζήτησε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, σε συνέντευξή στο δίκτυο Fox News, είπε ότι θα αναφερθεί λεπτομερειακά στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην ομιλία του αργότερα σημερα στο Νιου Χάμσαϊρ. Hδη σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει αυτό την ομιλία του ως «βήμα» Χίλαρι Κλίντον.

«Έρχεται... Θα πεθάνω» έγραφε στο μήνυμά του προς τη μητέρα του ο 30χρονος Έντι Τζάστις, λίγο πριν βρει βίαιο θάνατο.

Η μητέρα του, λάμβανε τα μηνύματά από τον γιο της που ήταν εγκλωβισμένος στην τουαλέτα του κλαμπ Pulse όπου εισέβαλε ο 29χρονο Ματίν, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους.

Το χρονικό του μακελειού

Η επίθεση στο νυκτερινό κέντρο ξεκίνησε περί τις 2:00 π.μ τοπική ώρα, την Κυριακή. Η λάτιν βραδιά στο νυκτερινό κέντρο Pulse, ενός εκ των μεγαλυτέρων κλαμπ του Ορλάντο, έφτανε στο τέλος της όταν ένας άνδρας άνοιξε εν μέσω των τριακοσίων και πλέον θαμώνων.

«Ο δράστης διέθετε αυτόματο όπλο, κανείς μας δεν είχε ελπίδα να γλιτώσει», δήλωσε η Τζάκι Σμιθ, εκ των θαμώνων του Pulse, που είδε δύο από τις φίλες της να πυροβολούνται εν ψυχρώ. «Απλώς προσπάθησε να ξεφύγω από εκεί μέσα». Εννιά λεπτά μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, στην επίσημη σελίδα του κλαμπ στο facebook, αναρτήθηκε το μήνυμα «Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και τρέξτε μακριά».

Ο 29χρονος δράστης, Ομάρ Ματίν, που έφερε μία αυτόματη καραμπίνα τύπου AR-15 και ένα περίστροφο, αντάλλαξε αρχικά πυροβολισμούς με ένα άνδρα της ασφάλειας που δούλευε στο κλαμπ.

Όταν περισσότεροι άνδρες της αστυνομίας έφτασαν στο σημείο της επίθεσης, ένας δεύτερος γύρος ανταλλαγής πυρών, αυτή την φορά μέσα στο κλαμπ, υποχρέωσε τον δράστη να υποχωρήσει. Παίρνοντας υπό την απειλή των όπλων αρκετούς ομήρους, ταμπουρώθηκε σε ένα από τα μπάνια στο πίσω μέρος του κτιρίου, και προειδοποίησε τους αστυνομικούς ότι διέθετε εκρηκτικά που δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει.

Σε αυτό το σημείο, η αστυνομία εκμεταλλεύτηκε τον «νεκρό χρόνο» ώστε να φυγαδεύσει έξω από το νυκτερινό κέντρο, δήλωσε αργότερα ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Ορλάντο, Τζον Μίνα.

Μετά από 3 περίπου ώρες, στις 5 π.μ τοπική ώρα, η ενεργοποίηση των εκρηκτικών από τις αρχές προκάλεσε τεράστιες τρύπες στην πίσω μεριά του κτιρίου

Με τον Ματίν κλεισμένο στο μπάνιο μαζί με τους ομήρους, η αστυνομία περικύκλωσε το κέντρο και προετοιμάστηκε ώστε να γκρεμίσει τον εξωτερικό τοίχου του μπάνιου με εκρηκτικά.

Μετά από 3 περίπου ώρες, στις 5 π.μ τοπική ώρα, η ενεργοποίηση των εκρηκτικών από τις αρχές προκάλεσε τεράστιες τρύπες στην πίσω μεριά του κτιρίου.

Ακούγοντας τις εκρήξεις, δεκάδες άλλοι άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο σε διπλανό μπάνιο, δραπέτευσαν μέσα από τις τρύπες αυτές, προλαβαίνοντας την έξοδο του δράστη.
Ακολούθησε μία Τρίτη ανταλλαγή πυροβολισμών με τον δράστη, κατά την οποία ο Ματίν έχασε την ζωή του.

Σαράντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθιστώντας αυτό το επεισόδιο, την πιο αιματηρή μαζική δολοφονία στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός αυτός θα ανέβει καθώς τουλάχιστον 53 θύματα, έχουν μεταφερθεί με τραύματα ποικίλης σοβαρότητας σε γειτονικά νοσοκομεία.

Ποιος ήταν ο δράστης

Ο 29χρονος Ομάρ ΜΑτίν, ζούσε στο Φορτ Πιρς, μία πόλη δύο ώρες μακριά από το Ορλάντο με το αυτοκίνητο. Ο πατέρας του Ματίν, κατέθεσε μετά το φονικό στις αρχές πως, πρόσφατα, ο υιός του είχε «βγει εκτός εαυτού» στην θέα δύο ανδρών να φιλιούνται στο Μαϊάμι.

Ο ειδικός πράκτορας του FBI, Ρον Χόπερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από την υπηρεσία του δύο φορές μέσα στο 2013, μετά από καταγγελίες από συναδέλφους του, για «ύποπτα, ανησυχητικά σχόλια» του σχετικά με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο η έρευνα είχε τερματιστεί λίγο αργότερα, καθώς οι πράκτορες του FBI δεν είχαν εντοπίσει κάτι αποδείξιμα ύποπτο εις βάρος του.

Το 2014 είχε ανακριθεί εκ νέου, μετά από υποψίες για διασύνδεσή του με ένα Αμερικανό που συμμετείχε σε επίθεση αυτοκτονίας στην Συρία, τον Μονέρ Μοχάμεντ Αμπού Σαλχά.

Η πρώην σύζυγος του Ματίν, Σιτόρα Γιουσουφάι, αποκάλυψε ότι σε γενικές γραμμές ο σύντροφός της ήταν βίαιος άνθρωπος, ψυχικά διαταραγμένος και πως την χτυπούσε συχνά κατά την διάρκεια της σχέσης τους.

Μετά τον χωρισμό, ο Ματίν ξαναπαντρέυτηκε, αποκτώντας μάλιστα και έναν γιο με την δεύτερή του γυναίκα.

Ήταν σύνδεσμος του Ισλαμικού Κράτος;

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα αλλά ο βαθμός εμπλοκής του έχει τεθεί από αμφισβήτηση και εξετάζεται από τις αρχές. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το ΙΚ προσπαθεί να «ιδιοποιηθεί» μεμονωμένες επιθέσεις ακραίων τζιχαντιστών που μπορεί να ήταν υποστηρικτές του, αλλά όχι μέλη του.

Εκπρόσωπος τύπου του FBI ωστόσο, παραδέχθηκε πως και ο Ματίν, είχε καλέσει κατά την διάρκεια της επίθεσης στις αρχές, δηλώνοντας πίστη στο ΙΚ.

Άλλωστε το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του στις δυτικές χώρες να προβούν σε επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των «απίστων», επ' ευκαιρία και της έναρξης του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους, την προηγούμενη εβδομάδα.

Πολιτική καταδίκη - Τραμπ: Να παραιτηθεί ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια μίσους», προσθέτοντας από τον Λευκό Οίκο πως το χτύπημα «είναι μία υπενθύμιση ότι ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, είμαστε όλοι Αμερικανοί».

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, να ζητά από τον Μπαράκ Ομπάμα να παραιτηθεί επειδή, όπως λέει, «απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο ‘Ισλαμική τρομοκρατία’», κατηγορώντας των εμμέσως πλην σαφώς, πως «είτε δεν κατανοεί, είτε σκοπίμως ακολουθεί αυτή την «μετριοπαθέστερη στάση».

Και ενώ ο Τραμπ επαναλαμβάνει την πρότασή του για προσωρινή απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στην χώρα, ζητώντας το έλεγχο των τεμένος, η Χίλαρι Κλίντον υπογραμμίζει πως θα ήταν απαράδεκτη οποιαδήποτε δαιμονοποίηση μιας ολόκληρης θρησκείας: «Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε, να δημαγωγούμε και να κηρύσσουμε τον πόλεμο σε μια ολόκληρη θρησκεία. Αυτό είναι απλώς επικίνδυνο».

Στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης προς την κοινότητα ΛΟΑΤ η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ του Δημοκρατικού Κόμματος είπε χαρακτηριστικά: «Να γνωρίζετε πως έχετε εκατομμύρια συμμάχους σε όλη την χώρα. Είμαι μία από αυτούς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά σας να ζείτε ελεύθερα, ανοικτά και χωρίς φόβο. Το μίσος δεν έχει καμία θέση στην χώρα μας».

Η κα Κλίντον υπογράμμισε και την ανάγκη να αποκοπεί πάση θυσία η εύκολη πρόσβαση στα όπλα από επικίνδυνους τρομοκράτες και βίαιους εγκληματίες.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, είπε πως ακόμη και με πιο εντατικό έλεγχο της οπλοκατοχής, η τραγωδία δεν θα είχε αποφευχθεί καθώς «οι μεμονωμένες επιθέσεις» είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση