ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε νηφάλιες διαπραγματεύσεις καλεί η Μέρκελ την Βρετανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον "στενό εταίρο" πρέπει να πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Μέρκελ επέλεξε την ήπια προσέγγιση,

Παρά την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζητώντας ένα γρήγορο διαζύγιο από τη Βρετανία, ασκώντας της πίεση να κινήσει τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ, μετά τη ψήφο των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, μια έκβαση που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ευρωπαϊκό σχέδιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν σε καλό κλίμα, που θα δείχνει επαγγελματισμό", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά μια συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματος της στο Χερμανσβέρντερ, έξω από το Πότσνταμ, δυτικά του Βερολίνου.

"Η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις", τόνισε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση.


"Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα".

"Όσο η Βρετανία δεν το κάνει και όσο μια συμφωνία (μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ) δεν υπάρχει, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ", δήλωσε η Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι είπαν ότι "δεν θέλουν να είναι μέλος της ΕΕ, μέλος της κοινής αγοράς".

"Η Βρετανία πρέπει να καθορίσει πώς βλέπει τις μελλοντικές της σχέσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια, εμείς οι 27, θα πρέπει να αποφασίσουμε αυτό που είναι αποδεκτό κατά τη δική μας άποψη, σύμφωνα με τα συμφέροντά μας", σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ 

Δήλωσε ότι το διαζύγιο θα είναι επώδυνο και για τις δύο πλευρές. Βορείως της γερμανικής πρωτεύουσας οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζήτησαν νωρίτερα σήμερα την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποχώρηση της Βρετανίας. Οι έξι υπουργοί τόνισαν εξάλλου ότι υπάρχει ανάγκη για κοινή δράση ενάντια στην οικονομική κρίση, την ανεργία, για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, για την εσωτερική ή την εξωτερική ασφάλεια μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X