ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναταράξεις στα δυο μεγάλα βρετανικά κόμματα

Μετά το Brexit τα κόμματα περνούν από κρίση

ΚΥΠΕ

Έντονες πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων η απόφαση των Βρετανών πολιτών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.
 
Σε μια δραματική κίνηση ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν απομάκρυνε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από το πόστο του σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών τον Χίλαρι Μπεν.
 
Ο κ. Μπεν είχε επικοινωνήσει με τον ηγέτη του κόμματος για του πει ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του, εν μέσω παράλληλων πληροφοριών ότι προέτρεπε τα υπόλοιπα μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου να παραιτηθούν μαζικά.
 
Το πρωί της Κυριακής, εξάλλου, την παραίτησή της υπέβαλε και η σκιώδης Υφυπουργός Υγείας Χάιντι Αλεξάντερ, από τις θεωρούμενες στενές συμμάχους του κ. Κόρμπιν. Έως και το μισό υπουργικό συμβούλιο είναι έτοιμο να παραιτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.
 
Ο ηγέτης των Εργατικών είναι αντιμέτωπος με πρόταση μομφής που έχουν υποβάλει βουλευτές του, οι οποίοι του καταλογίζουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την επικράτηση του Brexit λόγω της «χλιαρής» εκστρατείας του υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
 
Από την άλλη πλευρά, η προαναγγελία παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε το έναυσμα για τις διεργασίες αντικατάστασης του, με κεντρική φυσιογνωμία τον Μπόρις Τζόνσον. Το κόμμα εμφανίζεται διαιρεμένο, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσπάθεια ανάδειξης ενός ή μίας υποψηφίου που θα συγκεντρώσει την υποστήριξη όσων στελεχών και μελών του κόμματος αντιτίθενται στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον πληθωρικό αλλά αμφιλεγόμενο τέως δήμαρχο Λονδίνου.
 
Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί τέτοιοι ανθυποψήφιοι είναι της Υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι και του πιο νεαρού και σχετικά άγνωστου στο ευρύ κοινό Υπουργού Εργασίας Στίβεν Κραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση