ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κινήσεις προς τους Κούρδους κάνει ο Ερντογάν

Μετά το Ισραήλ και την Ρωσία επιθυμεί διαπραγματεύσεις με την κουρδική πλευρά

Την μια μετά την άλλη διπλωματική μανούβρα πραγματοποιεί ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας για να δώσει τέλος στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Χθες, στον απόηχο της εξομάλυνσης των τουρκοισραηλινών σχέσεων, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έστειλε στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν μια επιστολή με την οποία εξέφραζε την θλίψη του για τον θάνατο του πιλότου του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Σήμερα το κουρδικό ειδησεογραφικό κανάλι Rudaw, το οποίο μεταδίδει τις απόψεις του αυτόνομου Κουρδιστάν, αναφέρει ότι παρασκηνιακά, η Άγκυρα πραγματοποιεί νέα βήματα στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από λίγες εβδομάδες, στα τέλη του Μαΐου, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μετέφερε από την Βόρεια Συρία στην νατοϊκή βάση Ίντζιρλικ δυο υψηλόβαθμα στελέχη του κουρδικού κινήματος. Στην πορεία, ο ένας εκπρόσωπος των Κούρδων έχασε την ζωή του στις μάχες με το Ισλαμικό Κράτος.

Στην νατοϊκή βάση Ίντζιρλικ, η κουρδική πλευρά έθεσε επί τάπητος με την τουρκική κυβέρνηση και τους Τούρκους στρατηγούς το μέλλον της βόρειας Συρίας και κυρίως της περιοχής Μίνμπιτς, την οποία σήμερα επιχειρεί να κρατήσει με κάθε διαθέσιμο μέσο το Ισλαμικό Κράτος. Με βάση αυτές τις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία έδωσε τελικά την συγκατάθεση της για την μετάβαση των Κούρδων ανταρτών στο δυτικό τμήμα του Ευφράτη. Η τουρκική πλευρά ζήτησε από τους Κούρδους να συνεργαστούν με παράγοντες της Αλ Κάϊντα (Αλ Νούσρα, Αχράρ-ου Σαμ). Το συγκεκριμένο αίτημα απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ και τους Κούρδους.

Παρά την πληροφορία που διαδίδεται σχετικά με την προαναφερόμενη σύσκεψη και η οποία θέλει την Τουρκία να συμφωνεί για την σταδιακή απελευθέρωση του Αμντουλλάχ Οτζαλάν, το Rudaw αναφέρει ότι στην εν λόγω σύσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε αναφορά στο Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση