ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάμερον: Θέλουμε τις πιο εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καλέσει το Λονδίνο να κινηθεί το ταχύτερο δυνατό

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η Βρετανία θα επιδιώξει τις πιο εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει στο πιο εποικοδομητικό αποτέλεσμα, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι η Βρετανία θα επιζητήσει τη «στενότερη δυνατή σχέση» με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια, ουσιαστικά απηχώντας τις έως τώρα δηλώσεις του ότι θα ήθελε παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά και μετά το Brexit

«Το ότι αφήνουμε [την Ε.Ε.] δεν σημαίνει ότι γυρνάμε την πλάτη μας στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Κάμερον, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη της ενωμένης Ευρώπης παραμένουν εταίροι και σύμμαχοι του Λονδίνου.

Ο απερχόμενος βρετανός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο εάν θα ζητήσει σήμερα την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που διέπει την έξοδο ενός κράτους-μέλους, όμως έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένος να αφήσει την ενεργοποίηση της εν λόγω διαδικασίας για τον διάδοχό του, που αναμένεται να εκλεγεί έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καλέσει το Λονδίνο να κινηθεί το ταχύτερο δυνατό, απορρίπτοντας τις επιθυμίες υποστηρικτών του Brexit για ανεπίσημες διαπραγματεύσεις έως την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν διαρρεύσει ότι κατά το σημερινό δείπνο στη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο κ. Κάμερον θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τους 27 ομολόγους του μετά το Brexit, ο βρετανός ηγέτης θα ζητήσει να αντληθούν διδάγματα από την ψήφο του βρετανικού λαού για το μέλλον της Ευρώπης και θα καλέσει για τις καλύτερες δυνατές διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. 

Τουσκ: Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία σήμερα

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αρχίσει διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία - σήμερα» επισήμανε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι μόνο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θέσει σε κίνηση αυτή τη διαδικασία και άρα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. O κύριος Τούσκ είχε συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό νωρίτερα.

«Υπάρχει κάποια ανάγκη για ‘‘βαθύτερο προβληματισμό’’ για το μέλλον της ΕΕ μεταξύ των 27 υπόλοιπων μελών» παραδέχθηκε, προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τουσκ προανήγγειλε έκτακτη συνοδό Κορυφής των 27 ηγετών, πλην του Ντέιβιντ Κάμερον, για τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας που θα έχει και την προεδρία της ΕΕ, με αντικείμενο το μέλλον της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καλέσουν τη Βρετανία να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Παράλληλα ωστόσο σκοπεύουν να κάνουν και ενδοσκόπηση για τα αίτια που οδήγησαν στο Brexit.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση