ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φόβοι για νέο εμφύλιο στο Νότιο Σουδάν - εκατοντάδες νεκροί σε 72 ώρες

Στα πρόθυρα νέα εμφυλίου πολέμου φαίνεται ότι βρίσκεται το Νότιο Σουδάν

ΠΗΓΗ: skai.gr

Δυνάμεις πιστές στον αντιπρόεδρο και άλλοτε ηγέτη των ανταρτών, Ρικ Μακάρ, κατήγγειλαν ότι κυβερνητικά στρατεύματα επιτέθηκαν στις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τζούμπα, στοχοθετώντας μάλιστα δύο φορές ακόμα και την κατοικία του κ. Μακάρ.

Μιλώντας στο BBC, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του αντιπροέδρου δήλωσε πως η χώρα έχει «επιστρέψει στον πόλεμο», καταγγέλλοντας επίσης ότι ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ «δεν είναι σοβαρός» όταν μιλά για ειρήνη.


Η Τζούμπα βρίσκεται σε σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση από την Παρασκευή, όταν σωματοφύλακες του προέδρου Κιρ και του αντιπροέδρου Μακάρ αντήλλαξαν πυροβολισμούς, με τις συμπλοκές να εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές της πόλης.

Το Σάββατο επικράτησε ηρεμία, όμως οι ταραχές συνεχίστηκαν την Κυριακή, με σφοδρές συγκρούσεις ακόμα και κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Τζούμπα.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός από τις τρεις ημέρες οδομαχιών και συγκρούσεων στη Τζούμπα, όμως σύμφωνα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εκατοντάδες θύματα, με πηγές του πρακτορείου Reuters να κάνουν λόγο για περισσότερους από 270 νεκρούς.


Η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.000 εκτοπισμένοι άμαχοι έχουν ζητήσει καταφύγιο σε δύο εγκαταστάσεις της στην πρωτεύουσα, επισημαίνοντας πως η βία «επηρεάζει σοβαρά» τον άμαχο πληθυσμό.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει μάλιστα ότι και οι δύο εγκαταστάσεις του έχουν υποστεί ζημιές από πυρά και ζητά σεβασμό για τις θέσεις και το προσωπικό του.

Διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απομακρύνουν προσωρινά το προσωπικό τους από τη χώρα, ενώ οι Κενυατικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι διακόπτουν όλες τις πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο της Τζούμπα. Οι πτήσεις άλλων αερομεταφορέων εκτελούνται με μεγάλες δυσκολίες.

Το Νότιο Σουδάν είναι η νεότερη χώρα στον κόσμο, αφού το Σάββατο γιόρτασε μόλις πέντε χρόνια ανεξαρτησίας, τα οποία σημαδεύτηκαν από 30 μήνες συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του κ. Κιρ και του κ. Μακάρ.

Η χώρα είναι τόσο φτωχή που δεν προγραμματίστηκαν καν επίσημοι εορτασμοί για τα πέντε χρόνια ανεξαρτησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση