ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα Ομπάμα για συμφιλίωση μετά την την επίθεση στο Ντάλας

Η σκηνή έγινε σε τελετή για να τιμήσει τη μνήμη των αστυνομικών

Kathimerini.gr

Στέκονταν στη σειρά, κρατώντας τα χέρια ενώ τραγουδούσε μια χορωδία, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, λευκοί και μαύροι, πολιτικοί και αστυνομικοί. Με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον προκάτοχό του Τζόρτζ Μπους τον νεότερο επικεφαλής, τίμησαν τους πέντε αστυνομικούς του Ντάλας που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, και προέτρεψαν τους Αμερικανούς να σταθούν υπεράνω των φυλετικών διαχωρισμών και να απορρίψουν την απελπισία.

Η σκηνή έγινε σε τελετή για να τιμήσει τη μνήμη των αστυνομικών μια εβδομάδα αφότου οι Αμερικανοί συγκλονίστηκαν από εικόνες βίντεο που έδειχναν εξοργισμένα πλήθη να διαμαρτύρονται για τους φόνους από αστυνομικούς μαύρων ανδρών στη Λουιζιάνα και την Μινεσότα και άκουσαν τις κραυγές από την επίθεση του μαύρου ελεύθερου σκοπευτή και πρώην στρατιώτη την Πέμπτη εναντίον της αστυνομίας στο Ντάλας, Τέξας, ο οποίος είχε πει ότι ήθελε να "σκοτώσει λευκούς άντρες".

"Ανοίγουμε την τηλεόραση ή περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, και μπορούμε να δούμε ότι σκληραίνουν οι θέσεις και ότι τραβιώνται κόκκινες γραμμές και ότι οι άνθρωποι οπισθοχωρούν στη γωνιά του ο καθένας", είπε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. "Καταλαβαίνω πώς νιώθουν οι Αμερικανοί. Ωστόσο, Ντάλας, είμαι εδώ για να πώ ότι πρέπει να απορρίψουμε την τόση απελπισία. Είμαι εδώ για να επιμείνω ότι δεν είμαστε όσο χωρισμένοι φαινόμαστε", τόνισε ο Ομπάμα.

Σε μια αυθόρμητη εκδήλωση ενότητας, ο Ομπάμα και η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του Λόρα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, ο δήμαρχος Μάικ Ρόλινγκς, ο αρχηγός της αστυνομίας Ντέιβιντ Μπράουν και άλλοι στη σκηνή κρατούσαν τα χέρια στο τέλος της τελετής καθώς μια χορωδία τραγουδούσε το παραδοσιακό πατριωτικό τραγούδι "The Battle Hymn of the Republic".

Ο Ομπάμα αναζήτησε μια προσεκτική ισορροπία, αποτίνοντας φόρο τιμής στους φονευμένους αστυνομικούς και δείχνοντας σεβασμό για την αστυνομία ενώ αναγνώρισε συγχρόνως και τους προβληματισμούς εκείνων που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία.

Τόνισε ότι η επίθεση στο Ντάλας διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις από την αστυνομία η οποία διαμαρτυρία ακολούθησε τον φόνο μαύρων ανδρών από την αστυνομία στην Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα και έξω από το Σέιντ Πολ της Μινεσότα. Οι αλυσιδωτοί φόνοι μαύρων από την αστυνομία τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναζωπυρώσει τις πιό έντονες διαφωνίες για τη σχέση φυλής και δικαιοσύνης που έχει δει η Αμερική εδώ και δεκαετίες.

"Αμερική, ξέρουμε ότι παραμένει μεροληψία. Το ξέρουμε", τόνισε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στο ακροατήριο εκατοντάδων, όπου υπήρχαν και πολλοί ένστολοι αστυνομικοί και αστυνομικίνες , στο Συμφωνικό Κέντρο Morton H. Meyerson. "Κανένας μας δεν είναι εντελώς αθώος. Κανένας θεσμός δεν είναι εντελώς άμοιρος ευθυνών. Και αυτο συμπεριλαμβάνει και τα αστυνομικά μας τμήματα", είπε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε έμμεσα στην κίνηση διαμαρτυρίας "Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε" που δραστηριοποίηθηκε μετά από την μακριά σειρά φονικών από αστυνομικούς, την οποία κίνηση πολλοί θεωρούν ενάντια στην αστυνομία. Είπε ότι ακόμα και εκείνοι που απεχθάνονται τη φράση "Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε" θα πρέπει να αναγνωρίσουν τον πόνο που νιώθει η οικογένεια του Άλτον Στέρλινγκ, του 37χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από πυρά των αστυνομικών την περασμένη εβδομάδα στην Μπατόν Ρουζ από αστυνομικούς που είπαν ότι νόμιζαν πως πήγαινε να βγάλει όπλο.

Ο Ομπάμα επαίνεσε την αστυνομία στο Ντάλας και στη χώρα γενικά. "Όταν κάποιος, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις τους, θεωρεί ότι όλοι οι αστυνομικοί διαχωρίζουν τους ανθρώπους λόγω χρώματος ή πεποιθήσεων, υπονομεύουμε εκείνους τους αστυνομικούς στους οποίους βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας", προειδοποίησε ο Ομπάμα. "Και όσον αφορά εκείνους που χρησιμοποιούν λόγια για να προτείνουν να βληθούν οι αστυνομικοί, ακόμα και αν δεν προχωρήσουν σε πράξη οι ίδιοι, τότε όχι μόνο καθιστούν τη δουλειά των αστυνομικών ακόμα πιό επικίνδυνη, αλλά υποσκάπτουν και την ίδια τη δικαιοσύνη την οποία ισχυρίζονται ότι προωθούν", πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος Μπους απευθύνθηκε επίσης στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, όπου πέντε καρέκλες είχαν κρατηθεί κενές, με διπλωμένες αμερικανικές σημαίες, για να τιμήσουν τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν. Και ο Μπους προσπάθησε επίσης να δώσει ένα μήνυμα ενότητας στις δηλώσεις του. "Μερικές φορές φαίνεται ότι οι δυνάμεις που μας διχάζουν είναι ισχυρότερες από τις δυνάμεις που μας ενώνουν. Η διαφωνία μεταμορφώνεται πολύ εύκολα σε εχθρότητα", είπε ο Μπους, προσθέτοντας, "Δεν θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στη θλίψη, ούτε θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στο φόβο. Θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στην ελπίδα, τη συμπάθεια και τους ανώτερους σκοπούς".

Οι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν στο Ντάλας ήταν ο Μάικ Σμιθ (55 ετών), ο Λόρν Άρενς (48), ο Μάικλ Κρολ (40), ο Μπρεντ Τόμσον (43), και ο Πάτρικ Ζαμαρίπα (32).

Ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών στο Ντάλας ήταν ο υψηλότερος αριθμός θανάτων αστυνομικών μέσα σε μία μέρα στις ΗΠΑ, από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001. Επιπλέον, εννιά αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν στο ίδιο γεγονός.

'Εξω από την αίθουσα, η Σαρίς Ουίλιαμς, 41, η οποία οδήγησε 155 χιλιόμετρα από το Ουέικο, περίμενε με την ελπίδα να δει τον Ομπάμα έστω και φευγαλέα.

"Αισθάνομαι ένα βάρος στην καρδιά μου. Κουράστηκα να βλέπω τους αδερφούς μου και τις αδερφές μου να σκοτώνονται, αλλά (ούτε) και στην αστυνομία αξίζει αυτό", είπε η Ουίλιαμς, που είναι μαύρη. "Προσεύχομαι ότι η παρουσία του Ομπάμα εδώ θα μας φέρει κάποιου είδους γαλήνη", πρόσθεσε.

Ο αξιωματικός Ουόρεν Άσμους, ένας αστυνομικός με εμπειρία 35 χρόνων στο γραφείο του σερίφη του Λος Άντζελες, όπου εργάζεται ακόμα, είπε ότι ήρθε ειδικά για την τελετή.

"Είμαι ευγνώμων για πολλά από αυτά που είπε ο πρόεδρος Ομπάμα εκεί μέσα", τόνισε ο Άσμους, 57 ετών. "Χρειάζεται να καταλάβω τί περνάει η κοινότητα των μαύρων όπως ακριβώς και εκείνοι χρειάζεται να καταλάβουν τι περνάει η κοινότητα των αστυνομικών", είπε.

Κατά την πτήση του στο Ντάλας, ο Ομπάμα μετέφερε τα συλληπητήριά του τηλεφωνικά στις οικογένειες του Στέρλινγκ και του Φιλάντο Καστίλε, του 32χρονου οδηγού που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το Σέιντ Πολ αφού τον είχε σταματήσει αστυνομικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X