ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινό σύστημα ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη Ε.Ε.

Τις προτάσεις της Κομισιόν παρουσίασε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος

Kathimerini.gr

Mε ιδιαίτερα αργό ρυθμό προχωράει η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα. Παρότι τα νούμερα που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζονται βελτιωμένα, είναι ακόμη πολύ μακριά από τους στόχους που είχε θέσει πριν από μερικούς μήνες η ίδια. Συγχρόνως, χθες ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις που σκοπό έχουν να ολοκληρώσουν και να εναρμονίσουν το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε χθες περαιτέρω τρόπους προκειμένου να εναρμονιστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το άσυλο, με βασικό σκοπό να περιοριστούν οι μετακινήσεις των προσφύγων από τη μία χώρα της Ε.Ε. στην άλλη. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διαφορές που υπάρχουν στη διαδικασία αίτησης ασύλου από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο δημιουργούν αυτές τις μετακινήσεις προσφύγων εντός της Ε.Ε. και στόχος της εναρμόνισης του συστήματος ασύλου είναι να περιορίζονται στην πρώτη χώρα εισόδου, που σήμερα είναι κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία. «Οι αλλαγές θα δημιουργήσουν μια αυθεντικά κοινή διαδικασία ασύλου και θα εγγυηθούν ίση μεταχείριση των προσφύγων, ανεξαρτήτως του κράτους στο οποίο κάνουν αίτηση για άσυλο», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η πρόταση έχει και έναν ακόμη σκοπό, και αυτός είναι όλα τα κράτη-μέλη να παρέχουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, να υπάρχει ίδια κρατική υποστήριξη σε όσους αιτούνται άσυλο και να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες σε μια σειρά από θέματα, όπως πρόσβαση σε εργασία, εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας κ.λπ., ώστε να μην παρατηρούνται μεγάλες διαφορές από το ένα κράτος στο άλλο, όπως συμβαίνει τώρα. Από την πλευρά τους, οι πρόσφυγες καλούνται να τηρήσουν τους κανόνες, καθώς, αν δεν συνεργαστούν στενά με το κράτος-μέλος, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αίτησή τους για άσυλο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η πενταετής περίοδος αναμονής που χρειάζεται κάποιος πρόσφυγας για να αποκτήσει άδεια παραμονής σε ένα μέλος θα μηδενίζεται αν ο πρόσφυγας φύγει από την καθορισμένη χώρα.

Οσον αφορά τα αποκαρδιωτικά νούμερα στη διαδικασία μετεγκατάστασης, τον Ιούνιο ο αριθμός των προσφύγων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να έφτασε τους 776, αλλά παραμένει πολύ μακριά από τον μηνιαίο στόχο των 6.000 προσφύγων που έχει θέσει η Επιτροπή. Συνολικά, από τις δύο χώρες έχουν μετεγκατασταθεί σχεδόν από την αρχή του έτους μόλις 3.056 πρόσφυγες, εκ των οποίων 2.213 από την Ελλάδα και 843 από την Ιταλία, τη στιγμή που η δέσμευση που έχουν αναλάβει έναντι της χώρας μας οι εταίροι είναι να πάρουν περίπου 56.000 πρόσφυγες σε μια διετία.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν στα σχέδια της Επιτροπής κυρώσεις ή πρόστιμα για τις χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου ήταν «δεν είμαστε ακόμη εκεί», προσθέτοντας ότι η Επιτροπή μπορεί να έχει πολλά σχέδια στο μυαλό της, αλλά στο τέλος ο ίδιος πιστεύει ότι πολλά κράτη-μέλη θα συμμορφωθούν, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής δεν είναι τιμωρητικός.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των κέντρων υποδοχής είναι πολύ βελτιωμένες, καθώς πλέον λειτουργούν στο 100% των δυνατοτήτων τους, αντί για 7-8% που ήταν το ποσοστό λειτουργίας πέρυσι την ίδια περίοδο. Γι’ αυτό και ο επίτροπος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τον ανθρώπινο τρόπο και την ευαισθησία που επιδεικνύει, διαβεβαιώνοντας ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός παρέχοντας υλική και χρηματοδοτική υποστήριξη στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X