ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία

Update

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ερντογάν: Σε 15 μέρες θα επιστραφούν από την Ελλάδα οι οκτώ στρατιωτικοί 

Μέσα σε 15 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που το έσκασαν στην Αλεξανδρούπολη έπειτα από το πραξικόπημα της Παρασκευής, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε για το σλόγκαν του κόσμου για επαναφορά της θανατικής ποινής ότι δεν μπορεί να τα αγνοήσει.  Είπε ακόμη ότι θα στείλουν επιστολή στις ΗΠΑ και θα ζητούν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Reuters: Πυροβολισμοί κοντά στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Ανταλλαγή πυροβολισμών έγινε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκσέν μεταξύ αστυνομικών και στρατιωτικών. Νεκροί και τραυματίες δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής. Στο αεροδρόμιο υπάρχουν 50 με 60 άντρες της στρατοχωροφυλακής και ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να συλληφθούν όλοι. Πηγές της τουρκικής προεδρίας αναφέρουν ότι ξεκίνησαν οι συλλήψεις.

Να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ για την Τουρκία

Ευρεία σύσκεψη για την αξιολόγηση των εξελίξεων στη Τουρκία και για την εκτίμηση του νέου περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Νίκο Κοτζιά. Κατά τη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος και διασάλευσης της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία.
Η ανάγκη επίδειξης αυτοσυγκράτησης και ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και να αποκατασταθεί η ηρεμία. Επισημάνθηκε  ότι η Ελλάδα διατηρεί πάντοτε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία προς όφελος της διμερούς συνεργασίας και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Σύλληψη υπασπιστών Ερντογάν και Γκιουλ

Απόφαση για σύλληψη και του πρώτου υπασπιστή του Τούρκου Προέδρου ταξίαρχου Αλί Γιαζιτζί λήφθηκε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Αναφέρεται ότι συνελήφθη και ο υπασπιστής του πρώην Τούρκου προέδρου Αμπτουλάχ Γικιουλ, Ισμαϊλ Γκιουνεσέρ.

«Θα κινηθούμε με λογική» απαντά ο Ερντογάν στο σύνθημα για θανατική ποινή 

Το σύνθημα για επαναφορά της θανατικής ποινής επαναλήφθηκε και σήμερα κατά τις κηδείες θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να μιλά για λογική, αλλά και να απαντά στον κόσμο ότι το αίτημα αξιολογείται.

Δεν αναζητούν εκδίκηση, πρόσθεσε. "Εάν έχουν όπλα και τανκ εμείς έχουμε πίστη. Δεν αναζητούμε εκδίκηση. Γι αυτό ας σκεφτούμε πριν κάνουμε το κάθε βήμα. Θα κινηθούμε με λογική και εμπειρία. Το βήμα του Κινήματος  Γκιουλέν πήρε την απάντησή του. Οι πραξικοπηματίες είναι οι εκπρόσωποι της τρομοκρατικής οργάνωσης Γκιουλέν".

Το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν είναι «λευκή επιταγή» για τον Ερντογάν, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ 

«Θέλουμε την πλήρη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία», υπογράμμισε, προσκεκλημένος στο μεσημβρινό δελτίο του κρατικού καναλιού FR3.

Ο κ. Ερό καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα, εξέφρασε όμως παράλληλα σκεπτικισμό για τον ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους: "Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας. Ρνα μέρος είναι αξιόπιστο και ένα μέρος προκαλεί υποψίες", δήλωσε. Στην Τουρκία εκτιμάται ότι ζουν 10.000 Γάλλοι, ο υπουργός εξήγησε ότι δεν τίθεται για την ώρα θέμα οργάνωσης του επαναπατρισμού τους.

Πανηγυρικό κλίμα στην Τουρκία για το τέλος του πραξικοπήματος

Χιλιάδες τούρκων κατέκλυσαν την Πλατεία Ταξίμ πανηγυρίζοντας το τέλος του πραξικοπήματος, που επιχείρησε να επιβάλει ο τουρκικός στρατός στη χώρα.

Συνελήφθη ο πρώην διοικητής της πολεμικής αεροπορίας και διοικητή της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ

Οι τουρκικές αρχές έχουν στα χέρια τους και ανακρίνουν τον πρώην διοικητή της πολεμικής αεροπορίας και μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Στρατού, τον στρατηγό Ακίν Οζτούρκ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, σε συνάρτηση με την απόπειρα πραξικοπήματος. Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, κρατείται και ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν, διοικητής της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους στον διεθνή συνασπισμό κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Μίλησε για την ομηρία του ο αρχηγός του τούρκικου στρατού

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Χουλούσι Ακάρ εξήγησε σε ειδική συνάντηση στη Βουλή η οποία κράτησε 40 λεπτά, πως διαπράχθηκε η ομηρία του.  Σύμφωνε με το CNN Turk με την έναρξη του πραξικοπήματος προσπάθησαν να συλλάβουν τους συνεργάτες του, τον ειδικό του σύμβουλο και τον φρουρό του. Πρόταξαν όπλο εναντίον του αρχηγού του στρατού και τότε έγινε μάχη. Γι αυτό και  το μελάνιασμα στον λαιμό του Χουλουσί Ακάρ.

Από την άλλη, το NTV αναφέρει ότι όταν οι πραξικοπηματίες τοποθέτησαν το όπλο στον κρόταφο του Ακάρ του έσφιξαν και μια ζώνη γύρω από τον λαιμό. Ο ειδικός σύμβουλος και το προσωπικό της γραμματείας στήριξε τους πραξικοπηματίες. Του ζήτησαν να υπογράψει ανακοινωθέν πραξικοπήματος λέγοντάς του πως η ζωή του  δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Μετά τον μετέφεραν με ελικόπτερο στη Βάση Ακιντζί μαζί με τους άλλους στρατηγούς. Τους κράτησαν σε διαφορετικά δωμάτια χωρίς να τους δώσουν ούτε νερό ούτε φαγητό, αλλά ούτε και τους άφησαν να πάνε τουαλέτα. 

Έτινγκερ: Να μην περιοριστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ, απηύθυνε προειδοποίηση στον Τούρκο Πρόεδρο να μην περιορίσει περαιτέρω τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αναμενοντας ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους  τηρώντας αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου.

Ο απολογισμός

Οπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, έξι χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Εξ αυτών οι 2.839 είναι στρατιωτικοί, όλων των βαθμίδων.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό κράτος προχώρησε στην εκκαθάριση περισσότερων από 2.745 δικαστικών  και άλλων κρατικών λειτουργών για υποτιθέμενες σχέσεις με το κίνημα του Φατουλαχ Γκιουλέν.Ο Αλπαρσλάν Αλτάν, μέλος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου συνελήφθη ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων έπαψε 5 μέλη του, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τον Εισαγγελέα της Άγκυρας.

Επίσης, 48 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας συνελήφθησαν ενώ 11 από τους 140 δικαστές του ακυρωτικού δικαστηρίου παραμένουν υπό περιορισμό.

Έφτασαν τις 6000 οι συλλήψεις στην Τουρκία

Μέχρι στιγμής οι συλλήψεις έφτασαν στις έξι χιλιάδες και θα αυξηθούν, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στην τουρκική κρατική τηλεόραση ΤΡΤ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έγινε από την τρομοκρατική οργάνωση FETO (Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ Γκιουλέν) και πως για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας μια κυβέρνηση δεν πήρε το καπέλο της και να φύγει αφήνοντας τους πραξικοπηματίες.
 
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με τα τελευταία προδοτικά γεγονότα όλοι είδαν σε ποιο σημείο έφτασε η παράλληλη σπείρα. Για τις συλλήψεις δικαστών ανέφερε ότι έγιναν για να υπάρχει ελευθερία στην τουρκική δικαιοσύνη. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό η 15η Ιουλίου είναι σημαντική μέρα, είναι γιορτής της δημοκρατίας που ένωσε το έθνος. Είπε ότι το νούμερο ένα αυτού του πραξικοπήματος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν και πως μετά από αυτό δεν συνάδει στην φιλία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ να κρατούν τον Φετουλάχ Γκιουλέν στις ΗΠΑ.

Γκιουλέν: Να ερευνήσει το πραξικόπημα ανεξάρτητη αρχή

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Φετουλάχ Γκιουλέν στη Ζαμάν τονίζει μεταξύ άλλων πως προκαλεί την ηγεσία της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα για τα αίτια του πραξικοπήματος. 

Συγκεκριμένα ο αυτοεξόριστος Γκιουλέν σημειώνει «Προκαλώ τον Ερντογάν να αναθέσει σε ανεξάρτητη Διεθνή αρχή τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια του πραξικοπήματος. Θα αποδεχθώ οποιοδήποτε πόρισμα της συγκεκριμένης έρευνας και θα αναλάβω όλες τις συνέπειες που μου αναλογούν σε περίπτωση που εμπλέκομαι». 

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οι «8» Τούρκοι στρατιωτικοί

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί (τρεις λοχαγοί, ισάριθμοι συνταγματάρχες και δύο υπαξιωματικοί) που επέβαιναν σε αστυνομικό ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Οι χειριστές, στην προσπάθεια τους να διαφύγουν μαζί με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες της σύλληψης, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογο του

Πάντως χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, τόνισε ότι το θέμα της χορήγησης ασύλου θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε γράψει στο Twitter ότι οι «οκτώ προδότες θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».

Ένας ένας συλλαμβάνονται οι δικαστές στην Τουρκία

Συλλαμβάνονται ένας ένας οι 2,745 δικαστές και εισαγγελείς για τους οποίους λήφθηκε απόφαση σύλληψης. Οι δικαστές συλλαμβάνονται λόγω των σχέσεών τους με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο βρίσκεται, όπως κατήγγειλε η Κυβέρνηση, πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. Συνελήφθη ακόμη και ο εισαγγελέας της υπόθεσης Εργκένεκον στο Ερζιντζάν ,Οσμάν Σανάλ. Απόφαση για σύλληψη έχει ληφθεί για 140 ανώτατους δικαστές, 48 δικαστές του Συμβουλίου του Κράτους με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα–Ερντογάν για άσυλο των 8 πραξικοπηματιών

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από τους οκτώ πραξικοπηματίες που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη θα είναι σύντομες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα υπάρξει σεβασμός στα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογαν είχαν αργά χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Έκκληση Μογκερίνι προς Άγκυρα να εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να "ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο", μία ημέρα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. "Η τήρηση του νόμου, του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας είναι απαράβατες αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να εγκαταλείπονται. Είναι επίσης τα καλύτερα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βιώνει η Τουρκία, με τον πόλεμο στα σύνορά της, την τραγωδία της τρομοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ο πολιτικός διάλογος", είπε η Μογκερίνι. "Ιδού τι ζητάμε από την Τουρκία", πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. Αναφερόμενη στις εξελίξεις της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο στην Τουρκία, οι οποίες "κράτησαν τον κόσμο σε αγωνία για πολλές ώρες", η Μογκερίνι είπε ότι της δόθηκε η εντύπωση πως επρόκειτο για μια οπισθοδρόμηση στη βαρβαρότητα. "Δινόταν η εντύπωση ότι γυρίσαμε πίσω στον χρόνο, σε έναν άλλο αιώνα", είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X