ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ έχει ανασταλεί de facto

Τραβάνε ακόμη περισσότερο το σχοινί για τις βίζες στην Άγκυρα

ΑΜΠΕ

Δυο είναι τα δεδομένα που αφορούν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκία για το μεταναστευτικό, η οποία μετά και τα όσα έγιναν στην Τουρκία, μοιάζει να είναι στον αέρα. 

Από τη μια η Άγκυρα που τραβάει το σχοινί και δίνει διορία μέχρι τον Οκτώβριο για τις βίζες και από την άλλη, πηγές του ΟΗΕ που λένε ότι η συμφωνία έχει ντε φάκτο ανασταλεί.

Στη συνέντευξη του τ/ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρεται δημοσίευμα της Haberturk με τον τίτλο «Διορία στην ΕΕ μέχρι τον Οκτώβρη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τ/ΥΠΕΞ σχολίασε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της Συμφωνίας Επανεισδοχής, τη διατήρηση ισχύος της οποίας συνέδεσε με την κατάργηση βίζας για τους Τούρκους. Επιπρόσθετα ο ίδιος τόνισε ότι:
«Αν δεν εφαρμοστεί η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε κι εμείς να παραμερίσουμε τη Συμφωνία Επανεισδοχής που υπογράψαμε στις 18 Μαρτίου. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί πίσω 468 άτομα. Οι Έλληνες είναι ικανοποιημένοι από τη συνεργασία. Σε σχέση με το μέλλον της Συμφωνίας Επανεισδοχής με την ΕΕ, αναμένουμε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της βίζας. Αυτό μπορεί να είναι στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου. Πάντως περιμένουμε μια ξεκάθαρη ημερομηνία».

Η συμφωνία έχει ανασταλεί de facto

Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών «έχει ανασταλεί de facto» ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του OHE για τους πρόσφυγες (UNHCR) Bενσέν Κοστέλ και σημείωσε ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος δημιουργεί επιπλοκές για την επίτευξη των διαφόρων στόχων της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου».

Σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, σημειώνει ότι «είναι πολύ νωρίς να προσδιοριστεί κατά πόσο τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αφίξεις στην ΕΕ […] Αλλά η συμφωνία έχει ανασταλεί de facto, διότι δεν υπάρχουν πλέον συνομιλητές [από τουρκικής πλευράς], καθώς από το πραξικόπημα και εντεύθεν, οι Τούρκοι αξιωματικοί που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και ως εκ τούτου, οι επιστροφές [προσφύγων και μεταναστών] έχουν σταματήσει […] Επίσης, η απόπειρα πραξικοπήματος δημιουργεί επιπλοκές για την επίτευξη των διαφόρων στόχων της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση