ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε γαλλικό έδαφος, ύποπτος επίθεσης στο Παρίσι

Η χώρα βρίσκεται από τον Νοέμβριο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Kathimerini.gr

Τη φωτογραφία Αφγανού αιτούντος άσυλο, υπόπτου για σχεδιασμό επίθεσης στη γαλλική πρωτεύουσα, κοινοποίησε χθες η αστυνομία του Παρισιού. Οι διωκτικές αρχές, όμως, δεν διαθέτουν το όνομα του υπόπτου και δεν έχουν διατάξει ανθρωποκυνηγητό με στόχο τη σύλληψή του. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Metronews αποκάλυψε χθες ότι ο άνδρας βρίσκεται εδώ και δύο μήνες σε γαλλικό έδαφος.

Η Γαλλία βρίσκεται από τον Νοέμβριο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την επίθεση στο κέντρο του Παρισιού, που προκάλεσε τον θάνατο 130 ανθρώπων. Τον περασμένο μήνα, Τυνήσιος μόνιμος κάτοικος Γαλλίας οδήγησε φορτηγό στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας το βράδυ της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου, σκοτώνοντας 84 ανθρώπους, ενώ δύο ισλαμιστές έσφαξαν ηλικιωμένο ιερέα στη Νορμανδία στις 26 Ιουλίου.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίθεση των δύο εξτρεμιστών στη Νορμανδία, οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν λάβει πληροφορίες από ξένη υπηρεσία πληροφοριών ότι ισλαμιστής σχεδίαζε επίθεση. Φωτογραφία του υπόπτου είχε αποσταλεί στις Αρχές. Η φωτογραφία, όπως αργότερα αποδείχθηκε, ήταν του 19χρονου Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίρ Πετιζάν, εκ των δραστών της δολοφονίας του πατέρα Αμέλ.

Τα μέτρα ασφάλειας στο Παρίσι έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο σε τουριστικές ζώνες της πρωτεύουσας, αλλά και κατά μήκος της όχθης του Σηκουάνα, όπου διοργανώνονται κάθε Αύγουστο οι εκδηλώσεις «Παρίσι παραλία». Τσιμεντένια εμπόδια έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους των τεχνητών παραλιών, για να αποφευχθεί επίθεση όπως αυτή της Νίκαιας, ενώ περιπολίες πραγματοποιούν άνδρες και γυναίκες των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Την ίδια στιγμή, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει επιβάλει η Γαλλία και στις θαλάσσιες μεταφορές της. Εκπληκτοι παρακολούθησαν τη Δευτέρα οι επιβάτες φέρι μποτ από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με προορισμό το Καν της Νορμανδίας την αποβίβαση βαριά οπλισμένων κομάντος από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του πλοίου.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αποκάλυψε ότι 12.500 πολίτες έχουν ενταχθεί σε νέο εθελοντικό σώμα εφέδρων, με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων ασφαλείας. Παράλληλα, η δυναμικότητας 10.000 στρατεύσιμων «Επιχείρηση Σκοπός» θα εδραιώσει την παρουσία της στους δρόμους γαλλικών πόλεων και σε «ευαίσθητες» τοποθεσίες, όπως λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.

Πολλές πόλεις της χώρας ακύρωσαν υπαίθρια φεστιβάλ και συναυλίες, όπως η Μασσαλία, η Αβινιόν και η Λα Μπολ. Οι Αρχές της Μασσαλίας ακύρωσαν επίσης μεγάλη αεροναυτική έκθεση, που αναμενόταν να προσελκύσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακύρωση εκδηλώσεων

Στο Παρίσι, ακυρώθηκε η «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων την Κυριακή, καθώς και τουρνουά μπάσκετ δρόμου, στο οποίο θα συμμετείχε ο διάσημος Αμερικανός παίκτης Κόμπι Μπράιαντ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X