ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επτά νεκροί από τις πλημμύρες στη Λουιζιάνα

Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Kathimerini.gr

Ενας πραγματικός βιβλικός κατακλυσμός, που πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη Λουιζιάνα, προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα ανάγκασε εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις χειρότερες πλημμύρες που βίωσε μέχρι σήμερα η πολιτεία.

Μπορεί από τη Δευτέρα η βροχή να έχει σταματήσει, αλλά τα ποτάμια και οι χείμαρροι στα φαράγγια παραμένουν σε πολλές περιοχές επικίνδυνα φουσκωμένα. Νοτίως της πρωτεύουσας Μπατόν Ρουζ, ο κόσμος προσπαθούσε να προστατεύσει την περιουσία του στοιβάζοντας σάκους με άμμο, ενώ οι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι πολλές μικρές πόλεις της ευρύτερης περιοχής έχουν μετατραπεί σε λίμνες.

Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και αναζήτησαν ασφαλές κατάλυμα αλλού. Οι μετεωρολόγοι επισημαίναν, πάντως, τη μεγάλη ένταση της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουν πόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα των επομένων ωρών. Κάποιες περιοχές, όπως η πόλη Ζάκαρι, δέχθηκε περισσότερους από 60 πόντους βροχής μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, ενώ ανάλογη ήταν και η κατάσταση σε μία άλλη πληγείσα περιοχή, την πόλη Λίβινγκστον.

Εξαιτίας των εντονότατων βροχοπτώσεων, έχει ανεβεί επικίνδυνα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής, καταρρίπτοντας, μάλιστα, τα ρεκόρ που καταγράφηκαν στις πλημμύρες του 1983. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον τέσσερις κομητείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ η Λουιζιάνα πνίγεται, ανεξέλεγκτες μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.

Ενας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για εμπρησμό για δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βόρεια Καλιφόρνια, κατά την οποία καταστράφηκαν 175 σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν αφήσουν τα σπίτια τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στις δυτικές πολιτείες μαίνονται περισσότερες από 20 δασικές πυρκαγιές, που συνεπικουρούνται στο καταστροφικό τους έργο από τους θυελλώδεις ανέμους αλλά και τη μεγάλη ξηρασία που πλήττει την περιοχή.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς Ντέιμιν Πάσιλκ βαρύνεται με 17 κατηγορίες για εμπρησμό. Περισσότεροι από 1.600 πυροσβέστες έχουν ριχθεί στη μάχη με τις φλόγες, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη λεγόμενη «πυρκαγιά Κλέιτον», που καίει 130 χλμ. βορείως του Σαν Φρανσίσκο, αλλά και για μία άλλη εστία στην κομητεία Σαν Λούις Ομπίσπο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X