ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιταλία: Στους 247 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον σεισμό

Αυξάνονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα

Kathimerini.gr

Ολονύκτια μάχη με τον χρόνο έδιδαν τα σωστικά συνεργεία στην Ιταλία, για εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 6,2 βαθμών που έπληξε χθες τα ξημερώματα το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 247. Άγνωστος, ωστόσο, παραμένει, ο αριθμός των αγνοουμένων. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 400 και πολλοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί είχαν φτάσει τους 120. 

Υπό τον φόβο των διαρκών μετασεισμών, χιλιάδες κάτοικοι διανυκτέρευσαν σε αντίσκηνα που στήθηκαν σε πλατείες και ανοικτούς χώρους. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας έχει καταγράψει εκατοντάδες μετασεισμούς, με τον ισχυρότερο να φθάνει τα 5,5 Ρίχτερ.

Με ανάρτησή της στο Facebook η Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης «ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν 'Ελληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από τον σεισμό». Επίσης, η Πρεσβεία παρακαλεί τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου «για την έκκληση των ιταλικών αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων».

Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος.

Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, οι τραυματίες από το Αματρίτσε μεταφέρονται με ελικόπτερα στην Λ' Άκουϊλα, ενώ δύο σοβαρότερα τραυματισμένοι αεροδιακομίσθηκαν στη Ρώμη.

Στην κοινότητα Ακούμολι, όπου από τον σεισμό δημιουργήθηκε καθίζηση 15 εκατοστών στην κύρια οδική αρτηρία, ο δήμαρχος καταγγέλλει πως τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν μόλις στις 07.40 (08.40, ώρα Ελλάδος), σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την καταστροφική δόνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία από την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν 4 χλμ.

Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.


Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσουν συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' 'Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.

Με διάγγελμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας πως «είναι καιρός να κλάψουμε αλλά και να δράσουμε» και δήλωσε πως οι έρευνες για επιζώντες θα συνεχιστούν σε όλη την περιοχή.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επληγησαν από τον Εγκέλαδο

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής αν υπάρχουν θύματα.

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Στήριξη από την Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας αυτή την ώρα ανάγκης, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τρεις κεντρικές περιοχές της χώρας νωρίς το πρωί.

«Όπως πάντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ιταλία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε», ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ο Γιούνκερ εξέφρασε τη «θλίψη» του για τον σεισμό και τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε και εξέφρασε τα «βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της Επιτροπής. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων, τόνισε στην επιστολή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X