ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοίγει ο δρόμος για μηνύσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας για την 11/9

Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο τον Μάιο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Νομοσχέδιο που επιτρέπει σε συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να μηνύσουν τη Σαουδική Αραβία, ή οποιοδήποτε άλλο κράτος πιστεύουν ότι συνέργησε στα χτυπήματα, υπερψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας τη σκηνή για μία μεγάλη μάχη με τον Λευκό Οίκο.

Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο τον Μάιο, κάτι που σημαίνει ότι τώρα το κείμενο χρειάζεται μόνο την υπογραφή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για να γίνει και επίσημα νόμος.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος δεν προτίθεται να επικυρώσει το νομοσχέδιο και θα ασκήσει βέτο, καθότι θα μπορούσε να πλήξει βαθύτατα τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, έναν από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Με δεδομένο πάντως ότι τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χωρίς αντίθετη ψήφο – έστω και δια βοής – ακόμα και η αντίσταση του κ. Ομπάμα ίσως δεν αποδειχτεί επαρκές, καθώς στις ΗΠΑ το Κογκρέσο μπορεί να υπερβεί προεδρικό βέτο με υπερπλειοψηφία δύο-τρίτων.

Η μάχη ανάμεσα σε Κογκρέσο και Ομπάμα έρχεται δύο ημέρες πριν τη 15 επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, κι ενώ ο Δημοκρατικός πρόεδρος διανύει τους τελευταίους πέντε μήνες της θητείας του.

Δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου προέρχονταν από το σουνιτικό βασίλειο και οι οικογένειες πολλών θυμάτων υποστηρίζουν ότι το Ριάντ φέρει κάποια ευθύνη για τα χτυπήματα, αν και έως τώρα δεν έχει αποδειχτεί οιαδήποτε σύνδεση της κυβέρνησης με τους τρομοκράτες.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την τραγωδία του 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, και έχει προειδοποιήσει ότι εάν το νομοσχέδιο περάσει προτίθεται να αποσύρει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες του Λευκού Οίκου δεν συνδέονται πάντως αμιγώς με τη Σαουδική Αραβία. Τυχόν επικύρωση του εν λόγω νομοσχεδίου ουσιαστικά ανατρέπει το νομικό καθεστώς που εμποδίζει αμερικανούς πολίτες να αποδίδουν πράξεις τρομοκρατίας σε ξένα κράτη, ανοίγοντας έναν πιθανό «ασκό το Αιόλου» για την αμερικανική διπλωματία.

Επί του παρόντος, μηνύσεις για θέματα τρομοκρατίας μπορούν να γίνουν μόνο εναντίον χωρών που οι ΗΠΑ λογίζουν ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας, όπως το Ιράν και η Συρία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση