ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γυναίκα αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ιαπωνία

Η ηλικία της αλλά και η καταγωγή του πατέρα της προκάλεσαν αντιδράσεις

Kathimerini.gr

Ντυμένη στα λευκά, η νέα ηγέτις του μεγαλύτερου κόμματος της ιαπωνικής αντιπολίτευσης ξεχώριζε καθώς στεκόταν στη σκηνή με τρεις άλλους, μαυροντυμένα στελέχη του κόμματος. Η Ρενό Μουράτα, που είναι γνωστή στους πάντες με το μικρό της όνομα, είναι η μία από τις τρεις γυναίκες που κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κλίμακα της πολιτικής ιεραρχίας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τις τελευταίες εβδομάδες. Της εκλογής της, μάλιστα, προηγήθηκε αυτή της πρώτης γυναίκας κυβερνήτου του Τόκιο αλλά και η ανάθεση του υπουργείου Αμυνας σε μία γυναίκα.

Μόλις 48 ετών, η νεοκλεγείσα πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, η Ρενό, θεωρείται από πολλούς πολύ νέα για να κρατήσει τα ηνία ενός πολιτικού σχηματισμού. Επίσης, ο πατέρας της είναι από την Ταϊβάν και αυτό προκάλεσε αναταράξεις τις τελευταίες ημέρες της εκλογικής διαδικασίας. Στο παρελθόν υπήρξε παρουσιάστρια των τηλεοπτικών ειδήσεων αλλά και μοντέλο για μαγιό. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται «σκληρό καρύδι» και είναι διάσημη για τον τρόπο με τον οποίο μιλάει στους γραφειοκράτες για τα σπάταλα κυβερνητικά προγράμματα. Κατά καιρούς θήτευσε σε σημαντικές κομματικές θέσεις, όταν ο προκάτοχός της βρισκόταν στην εξουσία και πολλοί τη θεωρούσαν ως φερέλπιδα μελλοντική πρωθυπουργό. Το Δημοκρατικό Κόμμα, που μάχεται να επιβιώσει μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το 2012, στην πραγματικότητα ελπίζει ότι η έλευση της Ρενό θα σημάνει κομματική αναγέννηση.

Μιαν άλλη αιθέρια ύπαρξη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικοκοινωνικής ζωής της Ιαπωνίας είναι η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, πρώην τηλεπαρουσιάστρια ειδήσεων. Μέλος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, του Σίντζο Αμπε, διεκδίκησε το αξίωμα του κυβερνήτη χωρίς την υποστήριξη των κομματικών μηχανισμών που προωθούσαν έναν άνδρα υποψήφιο. Ομως κατέφυγε απευθείας στον λαό και τα κατάφερε. Ο προκάτοχός της Σιντάρο Ισιχάρα είχε δηλώσει ότι το Τόκιο δεν μπορεί να διοικείται από κάποιον που φοράει μακιγιάζ, εκτινάσσοντας τη δημοτικότητά της στα ουράνια.

Μετά την εκλογή της, ξεκίνησε την επανεξέταση του κόστους που το Τόκιο θα δαπανήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020, ενώ ανέβαλε τη μετακίνηση της ιχθυαγοράς της πόλης επειδή διατυπώθηκαν φόβοι για μόλυνση του εδάφους στη νέα τοποθεσία.

Μία ακόμα «σιδηρά κυρία» της Ιαπωνίας είναι η υπουργός Αμυνας Τομόμι Ινάντα, η οποία εξασφάλισε το χαρτοφυλάκιο υπερδρασκελίζοντας ακόμα παλαιότερους συναδέλφους της. Η 57χρονη δικηγόρος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν αμφισβήτησε τις μαρτυρίες για τις ιαπωνικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης στις δίκες για τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν στο Τόκιο. Πρώτη φορά εξελέγη το 2005, αλλά η ανέλιξή της ήταν γρήγορη. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Αμπε την προορίζει για διάδοχό του, καθώς οι απόψεις τους για την πολεμική ιστορία ταυτίζονται.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X