ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εχθροπραξίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ

Η ένταση σημειώνεται μόλις δύο ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση σε στρατιωτική βάση

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων της Ινδίας και του Πακιστάν σημειώθηκε την Τρίτη στην αμφισβητούμενη ζώνη του Κασμίρ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο, Ινδό αξιωματικό της αστυνομίας που μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο AFP, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Η ένταση σημειώνεται μόλις δύο ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση σε στρατιωτική βάση του Νέου Δελχί. Στο χτύπημα της Κυριακής 18 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο επεισόδιο στην διχοτομημένη περιοχή των Ιμαλαΐων, την τελευταία δεκαετία, ενώ η εχθρότητα μεταξύ των όμορων «πυρηνικών» κρατών διαρκώς εντείνεται.

Η Ινδία, δια στόματος του συνταγματάρχη Ρατζές Καλία, κατηγορεί την πακιστανική στρατιωτική ομάδα Jaish-e-Mohammad για παραβίαση της συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός στο Ούρι, που βρίσκεται κοντά στη Ζώνη Ελέγχου της, αμφισβητούμενης κυριαρχίας, περιοχής.

Από το 2003 που συμφωνήθηκε η εκεχειρία, περιστασιακές παραβιάσεις αυτού του τύπου είναι συνηθισμένες: τον Ιανουάριο μία επίθεση στην αεροπορική βάση του Παθανκότ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 7 Ινδούς στρατιώτες, εξανεμίζοντας της ελπίδες για επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Το Κασμίρ διχοτομήθηκε το 1947, αμέσως μετά τη λήξη της βρετανικής κυριαρχίας στην περιοχή. Οι δύο χώρες διεκδίκησαν, σχεδόν αμέσως, την κυριότητα του εδάφους και οδηγήθηκαν έκτοτε δύο φορές σε σφοδρές πολεμικές συρράξεις, με κόστος τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, ανταρτών και κυρίως πολιτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση