ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαρύ το κλίμα στη σύνοδο του ΟΗΕ για τη Συρία

Υπό την σκιά πολύνεκρης επίθεσης σε ανθρωπιστική βοήθεια προς το Χαλέπι

Kathimerini.gr

Η διεθνής σύνοδος για τη συριακή κρίση με στόχο να διασωθεί ότι είναι δυνατόν από τη διπλωματική διαδικασία για την ειρήνη στη Συρία, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπό την προεδρία των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν με την ομιλία του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην πολεμική εμφύλια σύρραξη, που πλήττει τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Καλώ όλους εκείνους που ασκούν επιρροή να καταβάλουν προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί ο τερματισμός των μαχών και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Η εκεχειρία στη Συρία κατέρρευσε την Δευτέρα, με τις δύο πλευρές- τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τις ομάδες των Σύρων ανταρτών- να εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες για την παραβίασή της.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάστηκαν να διακόψουν όλες τις αποστολές βοήθειας στη Συρία τη Δευτέρα, ύστερα από την πολύνεκρη επίθεση που δέχτηκε ένα κομβόι, το οποίο μετέφερε εφόδια στο Χαλέπι.

Ο Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε την επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι είναι «αποκρουστική, βάρβαρη και προφανώς εσκεμμένη».

Ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών επαίνεσε τους εργαζόμενους των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία, αποκαλώντας τους «ήρωες», ενώ τόνισε ότι όσοι «δειλοί» τους επιτίθενται «θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα αυτά».

Επίσης, σκληρή κριτική άσκησε τόσο στην κυβέρνηση Άσαντ όσο και στους αντάρτες, καθώς, όπως είπε, «τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή» και υπενθύμισε ότι «ορισμένες κυβερνήσεις διευκόλυναν, χρηματοδότησαν ή ακόμη και συμμετείχαν στις φρικαλεότητες», στο πλευρό των εμπλεκόμενων τοπικών δυνάμεων.

«Πολλές οργανώσεις σκότωσαν αθώους αμάχους, όμως κανείς τόσους όσους η συριακή κυβέρνηση, που συνεχίζει να χρησιμοποιεί βαρέλια με εκρηκτικά εναντίον κατοικημένων περιοχών και βασανίζει κρατούμενους», σημείωσε ο ίδιος.

«Φτάνει πια»

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα απηύθυνε και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν έχω να πω παρά μόνο αυτό: Φτάνει πια!», είπε χαρακτηριστικά, καθιστώντας υπεύθυνο το καθεστώς Άσαντ για την κατάρρευση της εκεχειρίας και καλώντας τους υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης να επιβάλουν την ειρήνη στη Συρία- λόγος γενόμενος για τη Ρωσία και το Ιράν, που προωθούν την παραμονή του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία.

«Η εκεχειρία δεν είναι νεκρή»

Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας, στην οποία μετέχουν υπουργοί Εξωτερικών από 23 χώρες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών εκκίνησε την προσπάθεια να εγκαθιδρύσει και πάλι μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και των ανταρτών, όπως εκείνη στην οποία συμφώνησαν στις 9 Σεπτεμβρίου η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν να μπει ένα τέλος στον εξαετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

«Θα πρέπει να αναλογιστούμε αν υπάρχει κάποιος δρόμος που να οδηγεί ξανά σε διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία ή αν κάτι τέτοιο έχει πλέον καταστεί αδύνατον» είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι υποστήριξε ότι η κατάπαυση του πυρός «δεν είναι νεκρή», αποχωρώντας από τη διεθνή σύνοδο για τη συριακή κρίση, στην οποίο προέδρευσε μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο πολιτικοί σκοπεύουν να συναντηθούν εκ νέου για το ίδιο ζήτημα εντός της εβδομάδας.

Τη δήλωση του Κέρι επιβεβαίωσε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, αφού διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία έχει πιθανότητες ζωής, αν και κινδυνεύει σοβαρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Διεθνής Ομάδα Στήριξης θα συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό έκανε λόγο για μία «δραματική συνάντηση» και εξέφρασε την άποψη ότι η διαπραγμάτευση Ουάσιγκτον-Μόσχας έχει «φτάσει στα όρια της».

Ο Ερό πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρύτερου μηχανισμού επιτήρησης για την εκεχειρία, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό δε μπορεί να είναι μόνο μια ρωσοαμερικανική προσπάθεια.

Το κλίμα της συνάντησης υπήρξε βαρύ, αλλά όπως σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, κανείς δε θέλει να εγκαταλείψει την προοπτική μίας νέας εκεχειρίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση