ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιούνκερ: Αποτελεσματική η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι παραμένουν κενά στην εφαρμογή σημείων της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, υπεραμύνθηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς, σύμφωνα με τα οποία «ενώ πέρσι το 1000 άτομα περνούσαν το Αιγαίο ανά μέρα, φέτος οι ροές έχουν περιοριστεί στα 85 άτομα το μέγιστο». Ωστόσο ο Πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι η συμφωνία λειτουργεί ως σύνολο, αν και κάποια σημεία της δεν εφαρμόζονται ακόμα πλήρως, αναφερόμενος στον αργό ρυθμό της μετεγκατάστασης και των επιστροφών μεταναστών.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ επεσήμανε ξανά ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τα αίτια της μετανάστευσης στη ρίζα τους και περιέγραψε την προτεινόμενη επενδυτική συμφωνία με τα αφρικανικά κράτη για επενδύσεις συνολικού ύψους 44 δις ευρώ σε αφρικανικό έδαφος.

Σε σχέση με την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ θα πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ των αιτημάτων των διαφόρων κρατών μελών στο πνεύμα της ιδέας της “ευέλικτης αλληλεγγύης”.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει και της επικείμενης τακτικής Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, περιέγραψε την ατζέντα των συζητήσεων με τα κράτη μέλη, αρχίζοντας από τον “οδικό χάρτη της Μπρατισλάβας” και την “θετική ατζέντα” για το επόμενο 12μηνο στην ΕΕ. Περιέγραψε το επενδυτικό πλάνο του μισού τρις ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια, τις επενδυτικές στην κοινή ψηφιακή αγορά και τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κορέα, ως μέσα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κορέα δημιούργησε 10.000 νέες θέσεις εργασίας και τόνισε πως αυτό θα συμβεί και με τις συμφωνίες TTIP και CETA, παραπέμποντας στο Συμβούλιο των κρατών μελών για την έγκρισή τους, όπου όπως είπε 12 κράτη είναι υπέρ, 12 κατά και “οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία”.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση