ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας- Ιράκ

Μετωπική επίθεση Ερντογάν κατά του Πρωθυπουργού του Ιράκ

«(Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ) μου επιτίθεται. Δεν συνομιλώ μαζί σου. Δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο και δεν έχουμε την ίδια ποιότητα. (Στην Μοσούλη) θα πράξουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ορθό. Ποιος είναι αυτός ο Πρωθυπουργός του Ιράκ; Να γνωρίζεις τα όρια σου». Με αυτά τα σκληρά λόγια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξαπολύει μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού του Ιράκ. 


Στα πλαίσια νέας δημόσιας τοποθέτησης του, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της χώρας του για την Μοσούλη. Ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνει τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του Ιράκ ήταν αυτή που ζήτηση από την Τουρκία να αναπτύξει στρατιωτική δύναμη στα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, η οποία ελέγχεται από το Καλοκαίρι του 2014 από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο κ. Ερντογάν στέλνει νέα μηνύματα στην Βαγδάτη σε απειλητικό τόνο. Δηλώνει ότι σε λίγο καιρό η κυβέρνηση του θα δώσει στην δημοσιότητα ντοκουμέντα που θα αποδεικνύουν το ιρακινό αίτημα για την είσοδο του τουρκικού στρατού στα περίχωρα της Μοσούλης.

Απειλούν οι Σιίτες

Τα αυστηρά λόγια του Προέδρου της Τουρκίας έρχονται λίγες ώρες μετά την νέα, αυστηρή προειδοποίηση των Σιιτών του Ιράκ.

Οι δυνάμεις των σιιτών που υποστηρίζονται από το Ιράν και πολεμούν στο πλευρό της κυβέρνησης του Ιράκ, επαναλαμβάνουν το αίτημα τους για την άμεση απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την χώρα τους.
Σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις του Ιράκ, οι Σιίτες είναι έτοιμοι να κηρύξουν πόλεμο στον τουρκικό στρατό. Οι εκπρόσωποι τους αναφέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο τουρκικός στρατός θα έχει την ίδια μεταχείριση με το Ισλαμικό Κράτος από τις δυνάμεις της Βαγδάτης.

Εμπλοκή του Ιράν

Την ίδια ώρα, φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα που διατηρεί σχέσεις με τον κύκλο του τέως Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, φέρνει στο προσκήνιο έναν σημαντικό ισχυρισμό, ο οποίος επιφυλάσσει αντίκτυπο για τις ιρανοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Καράρ, την Κυριακή, οι αντάρτες του κουρδικού κινήματος εισήλθαν στην τουρκική επικράτεια από τα εδάφη του Ιράν και προκάλεσαν νέο αιματοκύλισμα που άφησε πίσω του 18 νεκρούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X